Index Vakbarát Hírportál

Egy magyar műkincsgyűjtemény, amiről senki nem tudott - mostanáig

2023. május 5., péntek 15:11

Egy magyar műgyűjtő család története

Egy magyar házaspár figyelemre méltó története, akik magyar képzőművészeti gyűjtőkké és műkereskedőkké váltak Amerikában, most éppen az interneten játszódik. A Thibaud Bardy és felesége, Margareta Schik-Bardy által összegyűjtött, múzeumi értékűtől a dekoratív klasszikus és modern műalkotásokig terjedő műtárgyakra jelenleg a Mike Portobello Aukcióház kínálja licitálásra a https://aukcio.net/aukcio/5-bardz oldalon. A gyűjteményben található műtárgyaknak ez az 5. egy tulajdonostól származó árverése, amelyek Magyarország „rejtett kincsét” mostantól elérhetővé teszik online a nagyközönség számára.

A gyűjteményt Thomas Schwartz amerikai ügyvédre és színészre hagyták. Schwartz úr, aki a Screen Actors Guild tagjaként is ismert Tom Derek - lásd www.tomderek.com -, keresztanyjától, Margaretatól örökölte a műalkotásokat. Thibaud és „Margitka” is több mint 70 éven át a magyar képzőművészet magánkereskedője és gyűjtője volt. Külön-külön kezdték meg egyéni gyűjtőmunkájukat Magyarországon az 1930-as években, majd az 1956-os forradalom után folytatták a magyar képzőművészetet népszerűsítő munkájukat Amerikában.

Mindketten személyesen gondozták az esztétikus műveket, és a gyűjtemény a magyarországi gazdag kulturális örökség igazán egyedi és hiteles tükörképe lett. Eközben a páros a magyar művészet tekintélyévé és bajnokává vált Nyugaton. Magyarország remekművei évtizedekig elszigetelten, a vasfüggöny mögött és a Nyugat kulturális radarja alatt voltak.

Azonban, ahogy az előző 4 Portobello aukció is mutatja, a Bárdy-művek rendkívüli gyűjtői értékkel bírónak és újrafelfedezésre érettnek bizonyultak!

Páratlan gyűjtemény

A gyűjtemény meglehetősen nagy - 1200 eredeti olajfestmény és 2500 grafikai alkotás, köztük akvarellek, grafikák, litográfiák és rajzok. A leltárban szereplő művészek a nemzetközileg elismert Iványi-Grünwald Béla, Molnár C. Pál, Berkes Antal, Boemm Ritta, Molnár Rezes Lajos, Mácsai István, Szánthó Mária, Náray Aurél, Herman Lipót, Csillag József, Márk Lajos, Neogrády Antal és László, Richard Geiger, Jancsek Antal, Viski János, Henczné Deák Adrienne, Edvi Illés Aladár, Rainer-Istvánffy Gabriella, Komáromi Kacz-Endre, Kondor Lajos, Péczely Antal, Romek Árpád, Apátfalvi Czene Béla, Rudnay Gyula, Juszó Gyula, a grafikusok listáján pedig többek között Csók István, Iványi-Grünwald Béla és Glatz Oszkár szerepel.

Az éles eszű magyar műgyűjtők és a nagyközönség évtizedes elszigeteltség után újra felfedezi Magyarország remekműveit - mondta Schwartz úr. Ma az igényes műkedvelők ezeket a műveket Európa „rejtett kincsének” és rendkívül gyűjthetőnek tartják.

A gyűjtemény virtuóz magyar műalkotásai kivételes, világszínvonalú értéket képviselnek, a legkiválóbb európai művészeti irányzatokat és hagyományokat tükrözik – emellett nagyon megfizethetőek, az árveréseken a tényleges piaci értékükön, közvetítői és kiskereskedelmi költségek nélkül kaphatók.

Úgy gondolom, hogy az internet új utat nyit a magyar művészet megérdemelt elismerésének felgyorsításához - ez egy erőteljes globális forrás a magyar művészet nagyszerű mestereinek kommunikációjához, oktatásához és a figyelemfelkeltéshez” - mondta Schwartz.

A mai művészeti világban is van egy új, technológiailag kifinomult gyűjtő-típus, aki lelkesen fogadja az új eszközöket, amelyek segítenek neki a hatékonyabb műgyűjtésben. A gyűjtők egyre kényelmesebben és magabiztosabban vásárolnak képzőművészeti alkotásokat biztonságos online forrásokon keresztül. Mindez globális szinten korlátlan művészeti megjelenési lehetőséget eredményez, mivel egyre több magánszemély, minden jövedelmi rétegből, fektet be a magyar képzőművészetbe - mondta Schwartz.

A gyűjtemény származása teljes mértékben hiteles, mivel Bárdy úr szoros barátságot ápolt a magyar művészek körével, amit a házaspár személyes tárgyai között található számos fénykép, levél és vázlatfüzet dokumentál.

A gyűjtők most a művészeti alkotások készségére, technikájára és magas minőségére összpontosítanak. Nagyra értékelik ezeknek a műveknek a megfizethetőségét és hosszú távú magas értéknövekedési lehetőségét, szemben az A-listás nyugat-európai és magyar modern és kortárs művészet hatalmas áraival és ingadozásával - mondja Schwartz.

Kiváló befektetés a bizonytalan időkben

Schwartz szerint Magyarország modern és klasszikus festményei értékteremtő lehetőséget és „biztonságos menedéket" jelentenek ezekben az egyre változékonyabb és bizonytalanabb gazdasági időkben. Az ukrajnai háború, a fenyegető recesszió és a magas infláció vásárlóerő-vesztése miatt a befektetési minőségű magyar művészet most fontos fedezéket jelent a növekvő gazdasági és geopolitikai kockázatokkal szemben. A körültekintő befektető megérti, hogy bölcs dolog nem minden tojást (vagy nehezen megkeresett megtakarítást és vagyont) egy kosárba tenni. A tartós értéket képviselő kézzelfogható / hordozható eszközökbe, mint például az arany és a gyűjthető műkincsek, történő diverzifikáció a „menekülés a minőségbe", valamint a szépség irányába - hosszú távon a legbiztosabb út a biztonság felé.

A részvények, a kötvények és az ingatlanok mind magasan értékeltek és „buborékos területen" vannak manapság - és sürgősen szükség van alternatív eszközökre a megtakarítások védelmére, miközben minimalizálják a volatilitást és a kockázatot. A puszta esztétikai élvezeten túl a képzőművészet, mint befektetés rendkívül alacsony korrelációt mutat a részvényekkel, kötvényekkel és ingatlanokkal egy pénzügyi válságban. Ennek eredményeként a magyar remekművek egyedülálló módon évtizedeken keresztül megőrizték erejüket és maradandó értéküket.

Margitka keresztfiaként és örököseként mély hálát érzek azért a kedvességéért, hogy rám bízta a gyűjteményt. Mióta elhunyt, küldetésemnek tekintem, hogy tisztelegjek öröksége, valamint Magyarország gazdag kulturális öröksége előtt, amelyet Margitka oly nagyra értékelt. A legnagyobb szolgálat, amit a magyar képzőművészet népszerűsítésében nyújthatok, ha tiszteletben tartom a belém vetett bizalmát és teljesítem küldetésemet. Visszahoztam a gyűjteményt Magyarországra, ahol a legnagyobb tiszteletnek örvend, és a Portobellóval való kapcsolatom révén őszintén izgatottan várom, hogy megoszthassam a gyűjteményt a magyar emberekkel és a környező közép-európai országok magyar közösségeivel - mondta Schwartz.

A jelenlegi aukció még tart, itt tekinthetők meg a tételek!

Rovatok