Index Vakbarát Hírportál

Csak ezért az érzésért

2023. május 12., péntek 14:10

A szabadság érzése Dubrovnikban: Utazzon Dubrovnik történelmén és kultúráján át, a strandoktól a hegyekig, és nyerje vissza energiáját.

„A nyugati országokból érkező vendégek gyakran meglepődnek azon, hogy a nők milyen gondtalanul járkálnak a városban késő éjszaka is. Minden alkalommal meglepődünk, milyenné vált a világ, hogy valami ilyen normális dolog szokatlanná válik...” – válaszolja a horvátországi biztonságot illető kérdésre egy dubrovniki apartman tulajdonosa, Maris asszony.

Lehet, hogy Dubrovnik nem New York vagy London, de még mindig Dél-Dalmácia városi központja, mintegy 40 000 lakossal. De ami sokkal fontosabb, hogy ez nem egy turisztikai üdülőhely, hanem egy hely, ahol a dubrovniki lakosok évszázadok óta élnek a „Libertas” (szabadság) feliratot viselő zászló alatt.

Lehet, hogy a szabadságot nem könnyű meghatározni, de amikor az ember érzi, tudja, hogy ez az. Hasonlóan a szerelemhez. Az utazás pedig az egyik módja mindkettő megtapasztalásának.

Repülővel megérkezni Dubrovnikba a valóság megdöbbentő megváltozása. Az ember a rutinjából hirtelen belép egy olyan világba, ahol még az idő is másként telik. Az autóval való utazás azoknak a felfedezőknek való, akik számos tartalmat szeretnének megtapasztalni az úton. A hajósok azt mondják, hogy nincs jobb élmény, mint Dubrovnik látképe a tengerről.

Kivéve talán, ha az ember a Stradunon sétál, mert már az Onofrio szökőkútnál érzi az ősi kőbe temetett izgalmat és energiát, a városi harangtorony órájára pillantva pedig dubrovniki nővé válik. Aki büszke történelmére és kultúrájára.

Ennek a történelemnek a része a Néprajzi Múzeum. A Néprajzi Múzeum egy ősi, kőbe vésett magtárban található. Ilyen környezetben örökítik tovább a gyönyörű kollekciót, amely egy pillanatra elrepítheti Önt az ősi időkbe és egy másmilyen életbe.

Dubrovnikban a kultúra elválaszthatatlan a történelmi építészettől, ezért számos kiállítás található látványos erődökben, mint például a Revelin erődben található régészeti kiállítás. A Tengerészeti Múzeum a Szent Iván-erődben található, de a látogatás a Lovrijenac-erődbe is különösen attraktív. Ez az erőd egy sziklára épült, különválasztva a városfalaktól, az érzés pedig olyan, mint a felirat, amelyről ismert: A szabadság nem eladó a világ minden kincséért sem."

A Minčeta erőd Dubrovnikra nyíló csodálatos kilátásáról ismert, de ami a kilátást illeti, semmi sem hasonlítható össze a Dubrovnik feletti Srđ-hegyről nyíló kilátással. Srđ-re a legszebb feljönni egy hegyi úton, de autóval vagy felvonóval is fel lehet jutni. Fent található egy étterem, ahol ebédelni lehet, vagy csak rendelni egy dubrovniki rozatát egy pohár desszertbor mellé.

Ha beleszeret a borba, a pincér felvilágosítást ad a borászról. Könnyen elképzelhető, hogy a közelben van egy pincészet, amely készen áll a bort kedvelő vendég fogadására. Egy másik módja annak, hogy élvezze az asztali kultúrát, Dubrovnik számos éttermének egyikében lehetséges. Némelyik igazán ambiciózus fine dining intézmény, továbbá vannak itt hagyományos konobák is, de mindegyikben eredeti alapanyagokból készülnek az ételek. Sokak számára ez a minőség Dubrovnik legnagyobb kincse.

A megőrzött természetes egyensúly érezhető minden kőben, amelyből gyógynövények nőnek, és a tenger illatában a levegőben. Még ha nem is úszni jött, ez arra ösztönzi Önt, hogy keressen egy strandot. Nem kell messzire mennie ahhoz, hogy eljusson egy kristálytiszta dubrovniki strandra.

Magában a városban a helyiek jól ismerik a Boninovo strandot, de a paradicsomi strand teljes élményét, ideális kilátással az óvárosra, az nagyszerűen felszerelt Copacabana városi strand nyújtja.

Dubrovnikban és környékén számos, jól rendben tartott strand található, de egy kirándulás a közeli Elafit-szigetekre különleges élmény. A legnagyobb és legnépesebb sziget Šipan, Lopud-sziget pedig gyönyörű homokos strandjairól ismert, de a teljes feltöltődéshez, újraindításhoz Koločep ideális. Fülsiketítő csend, a Mediterrán illata és a napfény csillogása a kék tengeren, mintha semmi sem változott volna évszázadok óta.

Háziasszonyunk, Maris asszony erre azt mondaná: "Régebben Koločep lakosai voltak a Mediterrán leghíresebb korallvadászai, de ma már csak ritkán merülnek le értük. Szerelemből."

A szabadság és a szerelem valahogy kéz a kézben jár, nem?

Ha további inspirációt szeretne a dubrovniki riviéráról, látogasson el a következő oldalra: https://visitdubrovnik.hr

Rovatok