Index Vakbarát Hírportál

Nyári tábor a pécsi orvoskaron: kísérletekkel, előadásokkal, szimulációs laborral is várják a középiskolásokat

2023. május 12., péntek 14:23

Kísérletezhetnek, szimulációs eszközöket próbálhatnak ki, interaktív programok során ismerkedhetnek a különböző orvoskari intézményekkel és még városvetélkedőn is részt vehetnek a középiskolások a PTE Általános Orvostudományi Karának és Gyógyszerésztudományi Karának egyhetes, az általános orvos-, fogorvos-, gyógyszerésztudományi képzés, valamint az orvosi biotechnológia képzés iránt érdeklődő 9-13. évfolyamosokat célzó nyári táborában. A június 25-30. között tartandó „Középiskolások hete” táborba, mely évről évre több érdeklődőt vonz, különleges betekintést enged az orvosképzés rejtelmeibe, június közepéig lehet jelentkezni, a helyek azonban már most gyorsan fogynak.

„Az orvostudományok és gyógyszerésztudományok felé orientálódó középiskolások táboroztatása immáron több mint 10 éves múlttal bír a pécsi orvosképzőn. A kezdeti néhány tucat fős létszám mostanra a sokszorosára duzzadt: volt olyan év, mikor mintegy 150-en ismerkedtek a tudományterülettel és a dél-dunántúli orvosképzővel, ez alatt az idő alatt pedig jelképesen kicsit ők is felölthették a fehér köpenyt, ízelítőt kapva az orvos-, fogorvos és gyógyszerészhallgatók mindennapjaiból” – kezdi a tábor bemutatását Lorencz Máté, a tábor egyik szervezője, a pécsi orvoskar Stratégiai Marketing és Toborzó Irodájának munkatársa.

Mint mondta, a tábor megalkotásakor szempont volt, hogy a lehető legtöbb tapasztalatot adják át a rendelkezésre álló idő alatt a pécsi orvosira látogató diákoknak, az évről évre hamar betelő helyek pedig azt mutatják, jó úton járnak.

Az intézetlátogatásoktól a kísérleteken át a szimulációs laborig

A növekvő népszerűség a programok sokszínűségében keresendő. A diákok beléphetnek többek között az orvoskar Anatómiai, az Igazságügyi, a Pathológiai, a Mikrobiológiai, valamint az Élettani Intézetébe, de tárt kapukkal várja őket a Gyógyszerésztudományi Kar több intézete is. Az egyhetes program során a résztvevők ismeretterjesztő előadásokat hallgathatnak, kísérleteket végezhetnek, valamint a laboratóriumok munkájából is ízelítőt kapnak.

A tábor egyik legizgalmasabb állomása a Szimulációs Oktatási Központ, ahol a graduális és posztgraduális képzésben résztvevő orvostanhallgatók, orvosok, valamint az egészségtudományi képzésben résztvevők tökéletesíthetik manuális készségeiket, magas hűségű szimulátorok segítségével gyakorolhatják az ellátást, a létező legextrémebb szituációkkal is megismerkedve. Itt a leendő orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek és biotechnológusok első kézből szerzett tapasztalatokkal gazdagodhatnak: azokkal a szimulációs eszközökkel gyakorlatozhatnak, melyekkel a hallgatók is tökéletesítik készségeiket.

„A szabadidős programokra is nagy hangsúlyt fektetünk, hiszen az ország minden pontjáról érkeznek hozzánk diákok, akik Pécs városát is szívesen megismernék. Ezért fontos része a tábornak a városvetélkedő, valamint azok a kirándulások, melyek során a gazdag múltú baranyai megyeszékhely nevezetességeit járjuk be. Tavaly elmentünk Orfűre, ahol a középiskolások a tóparton főzőversennyel, a tóban pedig sárkányhajózással mérhették össze tudásukat” – tudtuk meg Lorencz Mátétól, aki elárulta, idén is tartalmas, igazi, élménydús nyaralásnak beillő programokkal fogadják az érkezőket. Rámutatott: a táborba már foglalhatók a helyek a pécsi orvoskar felvételi oldalán, viszont gyorsan fogynak, és bár szép számú diákot tudnak fogadni, a tábor létszámkorlátos. „Aki jönni szeretne hozzánk, annak semmiképp sem érdemes megvárni a június 15-i jelentkezési határidőt” – húzta alá.

”A lehető legjobb döntés volt, hogy elmentem”

A „Középiskolások hete” nyári tábor szervezői évről évre összesítik a tapasztalatokat, a visszajelzések függvényében pedig úgy próbálják finomhangolni az egyhetes programsort, hogy az a lehető legjobban szolgálja a pécsi orvos- és gyógyszerészkar iránt érdeklődőket, melyeknél idén felvételi jelentkezési rekordok dőltek.

Lorencz Máté szerint rendkívül pozitív visszacsatolásokat kaptak eddig azoktól, akik részt vettek a táborban. Ismeretségek köttettek, barátságok szökkentek szárba, volt, aki szerint a tábor hatalmas segítség a pályaválasztás kapcsán, más ebből merített erőt és motivációt az érettségihez. „A lehető legjobb döntés volt, hogy elmentem. Legközelebb is szeretnék menni” – emelte ki visszajelzésében az egyik korábbi táborozó.

A PTE Általános Orvostudományi Kar és a PTE Gyógyszerésztudományi Kar „Középiskolások hete” nyári táborába ide kattintva lehet jelentkezni.

Jelentkezési határidő: 2023. június 15.

Helyszín: PTE ÁOK Elméleti tömb (7624 Pécs, Szigeti út 12.)

További részletek: felvi.aok.pte.hu

Rovatok