Index Vakbarát Hírportál

Üzemi/ipari digitalizációs mérföldkő a felsőoktatásban, nagyot lépett a Miskolci Egyetem

2023. június 15., csütörtök 08:26

Az üzemi, ipari beruházások integrált digitális tervezésének oktatását elsőként a Miskolci Egyetem vette fel képzési palettájára. A kiemelt jelentőségű vegyipari, energetikai, olaj- és gázipari és gyógyszeripari beruházási projektek költségeinek optimalizálását és megbízhatóbb működtetését lehetővé tévő szoftverek és módszertani tudás egy új generációs felsőoktatási képzés kezdetét jelenti.

Az ipari digitalizáció részeként gyakran hallhatjuk a digitális ikerpár (digital twin) kiemelt fontosságát, és különösen így van ez a beruházásokban nagyon intenzív vegyipar, olaj- és gázipar, energiatermelési, élelmiszeripari és gyógyszeripari ágazatokban. A Miskolci Egyetem kiterjedt ipari kapcsolatrendszerrel és képzési portfólióval rendelkezik ezekben az iparágakban. Az oktatás digitális képességeket támogató területét az intézmény most az AVEVA létesítménytervező szoftvermegoldásokat gyártó vállalattal kötött oktatási szoftver-licencszerződéssel és partnerséggel még magasabb szintre emeli. A világcéggel a napokban megrendezett sajtónyilvános szerződésaláírási ceremónia mottója is ezt az elhivatottságot tükrözi:

Van tervünk, elhivatottságunk és eszközünk az ipari vállalatok eredményes támogatásához!

Széleskörű kapcsolatrendszer

A Miskolci Egyetem sok évtizedes tapasztalattal és kiemelkedő ipari kapcsolatrendszerrel rendelkezik a műszaki szakterületen. Az igazán unikális és kiemelkedően magas színvonalú képzéseken, mint a bányászat és a nyersanyagok kezelésén, az olaj- és gázipari kitermelésen, az anyagtudományon és a logisztikán túl a vegyipari gépészet, és néhány éve a vegyészmérnöki szakterületek is nagy szerepet kapnak az alap-, a mester-, a doktori és a posztgraduális képzésekben. A Gépészmérnöki és Informatikai kar egyik kiemelkedő képzési és kutatási területe a vegyipari gépészet (vegyipari műveletek, nyomástartó edények, technológiai berendezések és csővezetékek, a kapcsolódó folyamatirányítás, biztonságtechnika). Az ezen a területen megszerezhető szaktudáson alapuló és működő iparágak, mint az olaj- és gázipar, az erőmű-energetika, a gyógyszeripar és az élelmiszeripar ipari digitalizációja számára kiemelten fontos képességek megszerzését teszi lehetővé az egyetem az AVEVA létesítménytervező szoftvereivel.

A digitális átállás nem csak az eszközön és a bevezetést végző cég szakértelmén múlik. Talán még ennél is fontosabb, hogy a vállalat szakemberei megfelelően tudják-e azonosítani, hogy mire van szükségük, tudják-e módosítani a folyamataikat, és képesek-e működtetni és konzisztensen használni az új eszközöket, ezzel elérni a kívánt eredményesség növekedést. Ebben ad támogatást a Miskolci Egyetem képzéseibe beépülő új, gyakorlatorientált és modern ismeretanyag, aminek köszönhetően a vállalatok olyan szakemberekhez juthatnak, akik már készségszinten alkalmazzák az új technológiákat és eszközöket. Meggyőződésük, hogy ez az út vezet a digitális átállással elérhető eredményességhez, a vállalatok fejlődéséhez, ezáltal az ország ipari termelésének fokozásához.

A képzésfejlesztés ékes példái a Miskolci Egyetemen vállalati kezdeményezésre alapított és indított releváns, sok esetben hiánypótló, igen nagy népszerűségnek örvendő szakirányú továbbképzések, mint az ipari beruházási, robbanásvédelmi, technológiai rendszerbiztonsági, napelemes erőmű- és napkollektor-létesítő, valamint az atomerőművi üzemeltetési szakmérnök és szakember képzés.

Az üzemek teljes életciklusának támogatása

Az AVEVA vállalat sok évtizedes létesítménytervezési tapasztalattal, és a teljes üzemi életciklust lefedő szoftverportfólióval rendelkezik. Számos magyar tervezőcég használja a szoftvereiket és az üzemeltető nagyvállalatokban is megtalálhatóak ezek az alkalmazások. Egy üzem életciklusának során tervezési, üzemeltetési és termelésfejlesztési szakaszok követik egymást, amely szakaszok egymással átfedésben zöldmezős, barnamezős beruházások, tervezett és nem tervezett karbantartások, kapacitásbővítések és termelést célzó fejlesztések sorozatát jelentik. Ez alapján a Miskolci Egyetem képzési portfóliójába bekerülnek a tervezési szakaszban rendkívül fontos integrált tervezőrendszer szoftverei, illetve a mindhárom szakaszt meghatározó termelésieszköz információs rendszer (asset information management) és az anyagkezelési rendszer (materials management). Ezen a téren számos kutatás és ipari együttműködés van folyamatban, a terület a dinamikus fejlesztések potenciális színtere, a partneri együttműködések száma egyre növekszik, az így megszerzett egyetemi tudásanyag is egyre bővül.

A Miskolci Egyetem nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a munkaerőpiac minden szektorára kiterjedő kapcsolatrendszert működtessen. Különleges alkalom számunkra, hogy egy komoly nemzetközi céggel tudunk együttműködést kötni, az pedig még ritkább, hogy felajánlásuknak köszönhetően egy különleges szoftvercsomag is bekerül az oktatási portfóliónkba, amely eddig egyetlen hazai felsőoktatási intézményben sincs még jelen

- hangsúlyozta Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora.

A megállapodásnak köszönhetően eddig nem látott értékű, nagy komplexitású mérnöki szoftvercsomag került a Miskolci Egyetem oktatási portfóliójába

– fogalmazott köszöntőjében Prof. Dr. Siménfalvi Zoltán, a Gépészmérnöki és Informatikai Kar dékánja.

Az együttműködés a Miskolci Egyetemmel különleges lehetőség a számunkra is

– tette hozzá Greg Pada (AVEVA, Vice President of Engineering Solutions Portfolio), aki David Blažekkel (AVEVA, Director of Global Engineering Sales Channel) együtt írta alá a szoftverlincenc-szerződést.

A versenyképesség a tét

Az AVEVA magyarországi partnere, a DigitalPlantDeisgn Kft. fontos szerepet töltött be a Miskolci Egyetem és az AVEVA közötti szerződés létrejöttében. A megállapodásnak köszönhetően a miskolci hallgatók ezentúl elsajátíthatják az üzem- és létesítménytervezés mérnöki adatkezelését, az intelligens P&ID készítés folyamatát (csövezési és műszerezési rajz), a szabványos katalógus és csőosztály alapú 3D modellezést, illetve az ezeket kiegészítő szaktervező modulok ismeretét (terepi műszerezés, erősáramú tervezés). A megtervezett 3D modellből ezt követően kinyerhetők a megfelelően specifikált anyagok (bulk) és készülékek (tag) a beszerzést meghatározó műszaki adatai, illetve ahhoz szükséges rajzok, erre épül a beszerzési csomagok és kiegészítő műszaki specifikációk előkészítése, mennyiségi pótlékolások, megrendelés, anyagok raktárba vételezése, anyag rendelkezésre állási vizsgálatok a szereléshez, majd az ezek folyamatában történő elsajátítása következik. Mindezekkel párhuzamosan történik a termelési eszközök információs rendszerének folyamatos táplálása adatokkal, dokumentumokkal, 3D modellekkel és állapotfrissítésekkel, ami megvalósítja a központi, validált, élő adatbázist. Ez minden további tevékenység elengedhetetlen része, így a műszaki és üzleti döntéshozás számára is kiemelt jelentőségű. Ez utóbbi funkciójában megfelel, talán még túl is mutat a mostanában gyakran emlegetett építőipari BIM (építmény információs modell) működési logikában található CDE funkción (közös adattárolási és megosztási felület), de azzal nem összetévesztendő, mert az üzemtervezésben használt szoftverrendszer, habár analóg az építőipari BIM-mel, de messze nem azonos.

Hamarosan eljön az idő - valójában már eljött, de az elterjedése még folyamatban van -, amikor az integrált szoftvermegoldások helyett egyesített (unified) szoftverplatformok támogatják majd a tervezéstől kiindulva, az üzemeltetés támogatásán keresztül a termelés optimalizációs szimulációkat és szcenárió elemzéseket. Ezt tovább fokozza majd a nagy mennyiségű, rendezett adathalmazzal rendelkező vállalatok számára a mesterséges intelligencia algoritmusok (AI) és tanuló gépi módszerek (ML) által máris elérhető és nagy ütemben fejlődő lehetőségek tárháza. Fel kell zárkózni, mert nagyon nagy a tét: a jövő versenyképessége és versenyelőnye, amiről a döntést most kell meghozni.

A Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kara elhivatott az ipar támogatásában, fejlesztésében, a kutatások felkarolásában, a szakember-utánpótlás biztosításában.

Rovatok