Index Vakbarát Hírportál

Új helyszínekkel és kétezerkétszáz programmal vár az idei Művészetek Völgye Fesztivál

2023. július 13., csütörtök 00:02

Az ország legnagyobb összművészeti fesztiválján mindenki megtalálhatja a neki tetsző programot a rock and rolltól az operáig, a színháztól az irodalmi és alkotó programokon át egészen az újcirkuszig. Július 21. és 30. között Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend udvarai ismét megtelnek élettel.

A Művészetek Völgye idén is igazi művészeti Mekka lesz, ahol a koncertek mellett a fesztiválozók különféle színházi előadásokat nézhetnek meg, irodalmi programokon, beszélgetéseken, workshopokon, jógán és biciklitúrán vehetnek részt vagy elmerülhetnek a kézműves vásár forgatagában.

Zorántól a Carson Comáig

A Panoráma Színpadon lép fel a Quimby, akik három év után térnek vissza Kapolcsra, a Csík zenekar Presser Gáborral és Karácsony Jánossal a fesztiválon is bemutatja A Dal a miénk 2.0: Új dalokkal újratöltve c. műsorát, itt ünnepli 10. születésnapját a Bagossy Brothers Company, izgalmas, „Völgy Special” show-val készül a 20 éves Punnany Massif, de velünk lesz még a Carson Coma, a Bëlga, az Aurevoir., Blahalouisiana, a Bohemian Betyars, a Budapest Bár, a Csaknekedkislány, az Elefánt, az Esti Kornél, az Irie Maffia, a hiperkarma, a Margaret Island, a Lóci Játszik és a Vad Fruttik is.

A vigántpetendi Cirque du Tókertben lép fel többek között Zorán, Dés László és Kern András, valamint a 30 éves Danubia Zenekar is. A Recirquel újcirkusz-társulat Solus Amor című előadásával érkezik, a Duda Éva Társulat Mirror című darabját hozza el, a Feledi Projecttől pedig a Car(wo)men című táncszínházi előadást láthatjuk majd. A Cirque du Tókertben minden nap új trükköket tanulhatunk a Firebirds társulat tagjaitól a kézenállástól kezdve a zsonglőrködésig.

Új és megújult helyszínek

Az idei Művészetek Völgyében több új, illetve megújult udvarral találkozhatnak a fesztiválozók. A legizgalmasabb és legfrissebb előadókkal vár Taliándörögd új zenei helyszíne, a Lőtér, amely a Völgy második legnagyobb koncertterével és olyan fellépőkkel készül, mint az osztrák Cari Cari, a Mörk, Hundred Sins, a 4S Street, a búcsúzó Cloud9+, a Random Trip, a Hollandiából érkező Slagwerk den Haag, a 30. születésnapját ünneplő Anima Sound System és itt adja utolsó koncertjét a Middlemist Red is.

A Völgy ikonikus helyszíne a Kőbánya Udvara idéntől, Póka Egon előtt tisztelegve a Póka Udvar nevet viseli majd. Itt lép fel többek közt a godfater., a The Pontiac, Áron András & The Black Circle Orchestra és az idén 20 éves PASO is. A Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával létrejött helyszínen napközben PIM buszmegállóval és az Alkotóművészeti Igazgatóság művészeti programjaival várják a fesztiválozókat.

Négy év után visszatér Kapolcsra a Néprajzi Múzeum. A múzeum a Művészetek Völgyében egyedülálló kollekciójára alapozva egyfajta „múzeumsűrítményt” kíván létrehozni: ízelítőt ad az aktuális, színes időszaki kiállításokból és a múzeumban felhalmozott tudáskészletből, összesűrítve időt és teret, egyszerre mutatva meg a jelen és távoli korok és kultúrák kincseit.

Szintén visszatérő régi-új helyszín lesz a MókusKert Udvar, amelynek Szirtes Edina Mókus lesz az udvarhölgye, aki arra invitál mindenkit a Völgy legapróbb udvarában, hogy a zene és az irodalom segítségével kapcsolódjanak össze egy elgondolkodtató, inspiráló közegben. A kapolcsi udvarban lesznek élőzenei podcastok, PajtaSzínház, jammelések és koncertek is.

A Közlekedési Múzeum is először lesz jelen a Völgyben: egy különleges retró busszal érkeznek majd a fesztiválra, amely koncerteknek is helyet ad majd.

A Művészetek Völgyében immáron hagyomány, hogy a nyitónapot saját előadás premierjével ünneplik. Idén Goldoni Mirandolina című darabja debütál majd a taliándörögdi Színház Színpadon. A Mirandolina kegyeiért vívott harcról szóló darabban láthatjuk majd Szulák Andrea, Szemenyei János és Kautzky Armand játékát is. A színház népszerűségének köszönhetően egy új helyszínnel is bővül a fesztivál: a mindig teltházzal működő taliándörögdi Színház Színpad mellett mostantól a Színház Színpad Templom is várja a színházrajongókat. Az új helyszín lehetőséget ad arra, hogy bensőségesebb, közvetlenebb kapcsolat alakuljon ki a nézők és a színészek között.

Szintén Taliándörögdön találjuk meg az Egyetemi Udvart, amely a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, valamint a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatóinak és tanárainak együttműködésével jött létre.

A Harcsa Veronika Udvar új helyszínen, a természethez még közelebb, a Malompartra csalogatja a fesztiválozókat. Az udvarban olyan előadók játszanak majd, mint az Analog Balaton, Barkóczi Noémi, Ester Wiesnerova, a Modern Art Orcheastra, a Jazzbois, a Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint duó és a Karaván Família.

A jazzrajongók idén még egy helyszínnek örülhetnek, ugyanis saját udvarral jelentkezik a Magyar Jazz Szövetség is, akik itt szervezik meg a hazai jazz élet legrangosabb eseményét, a Magyar Jazz Ünnepet is.

A családoknak szól az új, kapolcsi Családi Kultúrtér, amely a patak partján kínál minőségi családi feltöltődést a família minden tagjának. Bábelőadások, zenék és zenés mesék, kézműves foglalkozások, környezetvédelmi és természetismereti programok, játéksarok várja a gyerekeket, a szüleiknek pedig gyerekneveléssel és irodalommal kapcsolatos beszélgetésekkel és koncertekkel készülnek.

Fesztivál a legkisebbeknek is

A Művészetek Völgye családbarát fesztiválként mindig gondol a legkisebbekre is, hiszen a fesztivál számos helyszínén készülnek külön gyermekprogramokkal is. Ezek a programfüzetben és a fesztivál weboldalán külön Gyermekvölgy név alatt találhatók összegyűjtve, amelyek kedvezményes jeggyel látogathatók. Az idén második alkalommal visszatérő Egyszülős Központ is a családoknak kedveskedik programokkal a Filmio Udvarban: minden nap 14:30-15:30 óra között írók, zenészek, előadóművészek, énekesek, színészek mesélik el kedvenc meséjüket az érdeklődő közönségnek. Idén olyan hírességek vállalták el, hogy felolvassák kedvenc meséjüket, mint Hobo, Beck Zaza a 30Y-ból, Ferenczi György, Gryllus Vilmos, Harcsa Veronika, Lackfi János, Sebő Ferenc, Varró Dániel, Vecsei H. Miklós.

Irodalomi és színházi találkozások

Az irodalom kedvelőinek immáron 13. éve kínál változatos „menüsort” a Kaláka Versudvar, ahol a Kaláka művészei álmodják meg évről-évre a programot. Idén sem maradunk sokak kedvence, a Lackfi János vezette Zenés Versimprók és Versműhelyek nélkül, de lesznek világzenei és népzenei koncertek, illetve gyerekműsorok is. Vigántpetend irodalmi oázisa, a POKET Udvar is az irodalom és a zene találkozási pontja lesz.

A tavaly debütált Petőfi Udvar nevéhez híven az idén 200 éve született költőóriás előtt tiszteleg, így az udvarban megjelenik minden, ami Petőfi. Természetesen a zene sem maradhat ki a sorból: a Hajógyár színpadán a kisebb zenekaroktól kezdve az ismertebb produkciókig számos zenei műfajban alkotó előadóművész képviselteti magát, köztük a Hangfoglaló Program támogatottjai is. Itt lép fel többek közt az Aranyakkord, a Fiúk, a Belau, Bérczesi Róbert, a Pandóra Projekt, Lil Frakk és Sisi is.

A Színház Színpadon a saját bemutató mellett olyan társulatok produkciót élvezhetjük majd, mint például az Art-Színtér, a Játékszín és a Lepkegyűjtő Produkció, a Kaposvári Csiky Gergely Színház, a Nézőművészeti Kft., az Orlai Produkció vagy a Veszprémi Petőfi Színház.

Idén is a Művészetek Völgyébe költözik a Momentán Társulat, akik idén ünneplik 20. születésnapjukat. Az improvizatív csapat ezúttal is számos, játékos előadással készül saját udvarában, vendégeik között szerepel Dallos-Puskás Péter és Epres Panni is. 

A Völgyrajongók jól tudják, hogy nincsen Völgy Hobo nélkül, aki 10 napon át, a vigántpetendi Hobo Udvarban előadóestjeivel vezeti be a zenéje iránt is rajongó közönséget az irodalom és színház mélységeibe.

A színház, zene és irodalom mellett esténként a Filmio Pajta Mozgóban a 120 éves magyar filmkincs legjobbjait vetítik, de itt rendezik meg a Némafilmhez filmzenét pályázat döntőjét is: négy estére ugyanis megelevenednek a régi mozik és élőzenei kíséretet kapnak a némafilmek.

A Völgy számára fontos a fenntarthatóság, amelyről a Művészetek Zöldje Udvarban is tanulhatunk, ahol idén is több tucat környezetvédelmi szervezettel találkozhatunk.

A teljes programkínálatért és a kedvezményes jegyekért irány a www.muveszetekvolgye.hu. Ha pedig szeretnél egy kis inspirációt gyűjteni, hogy megtaláld a kétezerkétszáz program közül a neked valót, használd a Völgy programajánlóját: https://programajanlo.muveszetekvolgye.hu/

Rovatok