Index Vakbarát Hírportál

Folyékony nitrogénnel hűtenek a Campus Fesztiválon

2023. július 21., péntek 13:03

Már az első napon több ezren szórakoztak a debreceni Nagyerdőn, a jubileumi Campus Fesztivál nagyszínpadát a Valmar a Bagossy Brothers Company és a ByeAlex és a Slepp nyitotta meg, de az összes programhelyszín is teljes kapacitással üzemelt.

Parov Stelar mellett a francia sanzon, a jazz és a soul stíluskeverékében utazó francia díva, ZAZ is az idei fesztivált erősíti, ZAZ július 22-én érkezik Debrecenbe.

Több, mint 400 programmal és világsztárokkal jubilál a Campus. A Nagyerdei Stadion és a Nagyerdei Víztorony környéke nemcsak a zene kedvelőinek nyújt négynapnyi szórakozást, a színház, az irodalom és az utcaművészetek rajongói is találnak kedvükre való programokat.

A Performansz Placcon tánc- és mozgásművészeti, akciószínházi előadásokat láthatunk, mások mellett a Forte Társulat, a Lobotomia Collective és a Modern Tánc-Játék Stúdió közreműködésével. A már jól megszokott, látványos utcaszínházi felvonulás (Ars Sol Luna) idén új attrakciókkal egészül ki, több speciális jármű, óriásbábok, artisták, mutatványosok kísérik majd a menetet.

A hazai fesztiválkínálatban a Campus Fesztivál a családias jelleg mellett a Debreceni Egyetem jelenléte miatt is egyedi. Az intézmény számára a tudomány népszerűsítése mellett a leendő egyetemisták elérése, a kapcsolatépítés miatt is fontos a rendezvény.

Az Egyetem Téren egyebek mellett mindent lehűtenek folyékony nitrogénnel, amit lehet. VR-szemüvegen keresztül mutatják be a Földet és a Naprendszert. A fesztiválozók megfejthetik a római légiók és a német tengeralattjárók üzenetváltásait, megtudhatják, hogy Freud vagy Billie Eilish lakozik-e bennük, és a Campus Fesztivál fellépőinek kedvenc könyvei között is válogathatnak.

A fesztivál területe idén is készpénzmentes, a pultokban és a kereskedőknél bankkártyával illetve erre a célra feltöltött fesztiválkártyával lehet fizetni. A fesztivál helyszíne körül a parkolási kapacitás erősen korlátozott, ezért javasolt, hogy a rendezvényre közösségi közlekedéssel vagy kerékpárral érkezzenek a vendégek. A bejárat előtt őrzött kerékpártárolót biztosítanak a szervezők, a DKV járatai pedig éjszaka is gondoskodnak a hazajutásról.

Rovatok