Index Vakbarát Hírportál

Hagyomány és fejlődés: folyamatos megújulás, megfelelnek a kihívásoknak

2023. szeptember 1., péntek 09:55

Dr. Sámuel Emese ügyvezető: a 125 éves Tatabánya Erőművet az állandó megújulás jellemzi.

- Miért a „hagyomány és fejlődés” az egyik szlogenjük?

- A mai, gyorsan változó világban a hőtermelés alapfeladat, ami számtalan egyéb tevékenységgel egészül ki. Megőrizve hagyományos feladatainkat és munkatársaink sok évtizedes tapasztalatát, további fejlesztéseket kell végrehajtanunk a hő- és villamosenergia-termelés folyamatosságának megőrzése érdekében. Már nem elég akkor fűteni, ha „fázik a város”.

- Milyen tüzelőanyagokat használnak?

- A Tatabánya Erőmű óriási lépést tett ezen a téren azzal, hogy a gáz tüzelőanyag mellett lehetőséget teremtett a biomassza tüzelőanyag felhasználásra is. Megépítettük az ország legnagyobb hőtárolóját, 2023 őszére újra csatasorba állítjuk a 2013 óta nem működő fűtőturbinát, amely akár gáz, akár biomassza alapon képes a kapcsolt hő- és villamosenergia-termelésre. Ahhoz, hogy télen ne csak a termelésben legyünk jelen a piacon, hanem elvegyük a rendszerből a felesleges, a naperőművek által megtermelt energiát, egy 20 MW-os villanykazán beüzemelésén dolgozunk.

- Ezeket a fejlesztéseket nyilván nem csupán műszakilag nehéz kivitelezni, de bizonyára üzemeltetési oldalról is okoznak fejtörést.

- A változások az elmúlt 8-9 év termékei, ami nem kis teljesítmény az energetikában ilyen rövid idő alatt. Nemcsak a műszaki beüzemelések jelentenek kihívást, hanem a változások menedzselése is kihívásokkal teli vezetői feladat. Fontos szerepe van benne minden csoport- és szakvezetőnek, valamint az érdekképviseleteknek is. Kormányzati támogatással mintegy 40 millió forintot nyertünk el, amelynek segítségével az idei év szeptemberében komoly képzéseket, tréningeket szervezünk.

- Milyen az együttműködés a közös célok elérése érdekében?

- Hiszek abban, ha minden munkatársunk számára egyértelmű a változások mögött lévő komoly szakmai, gazdasági vagy akár jogi megfontolás, ezek az átmeneti, nehezebb időszakok is jól áthidalhatók és az erőművet együttesen tudjuk alkalmassá tenni a modern kor kihívásainak leküzdésére. Ott, ahol jól működik az érdekképviselet, ezeket a célokat könnyű elérni, mert közösen határozza meg a munkáltató és a munkavállaló.

- Többször találkoztunk már a médiában a Tatabánya Erőmű Akadémiával kapcsolatos felhívással. Mit lehet tudni erről?

- Az írásbeli és szóbeli vizsgafolyamatok eredményeként kiválasztottuk azt az öt jelentkezőt, akikkel elindul az első Tatabánya Erőmű Akadémia nyitó évfolyama. Egy életpályamodellt alakítottunk ki. Ehhez járul hozzá az akadémia, amely 5 gépész üzemviteles tanulóval indul, akik 18 hónapon keresztül elméleti és gyakorlati oktatásban fognak részt venni, majd a vizsgák letételét követően önálló munkavégzésre beosztható erőművi gépészek lesznek.

- Ez az év más szempontból is kiemelt figyelmet kap, hiszen idén ünneplik fennállásuk 125. évfordulóját.

- Igen, ugyanis az erőmű 1898-ben kezdte meg működését, amikor még „csak” a bánya számára biztosította a villamos energiát. A környező városrészek hővel történő ellátása 1967-ben indult. Azóta sok minden történt velünk és reméljük, még sokáig jelen leszünk a város életében. A bányásznapi jutalmak mellett idén a társaságnál eltöltött éveket is külön jutalmaztuk, a legkitartóbbakat, akik legalább 10 éve az erőműves közösség tagjai, nettó 125 ezer forinttal.

- Ahogyan az erőműről, a fejlesztésekről, illetve a közösségről beszél, érzem, hogy Ön számára ez nem csak egyszerűen munka. Több annál.

- Jól látja. Fél szívvel nem tud valaki „Erőműves” lenni. Ez egy életre szóló hivatás, ami magával ragad, s az ember észre sem veszi, már az élete részévé vált. A munkatársaim szemében ugyanígy látom ezt a hivatástudatot. Köszönöm az elhivatottságukat és persze mindazok segítségét, akik az elmúlt években folyamatosan mellettünk álltak és munkájukkal hozzájárultak sikereinkhez.

Rovatok