Index Vakbarát Hírportál

Minden, amit a hőszivattyúkról tudni érdemes

2023. szeptember 26., kedd 12:15

Az energiaárak jelentős növekedése és a klímavédelmi törekvések miatt előtérbe kerülnek azok a megoldások, amelyek nemcsak az okosabb energiatermelésre, de a tudatosabb felhasználásra is választ adnak.

Mi is az a hőszivattyú? Hogyan működik?

Ezek a berendezések a külső környezetben tárolódó energia felhasználását teszik lehetővé, méghozzá megújuló forrásokból. Az energia forrása lehet víz, levegő, vagy talajhő, e szerint különböztetünk meg levegő-víz, levegő-levegő, geotermikus vagy akár hibrid rendszereket. Ahogy a modern, dupla inverteres klímák, úgy a hőszivattyúk is használhatóak hűtésre és fűtésre egyaránt. Így egy központi berendezéssel, további felesleges csövezések, plusz beltéri egységek és a lakberendezést érintő egyéb kompromisszumok nélkül biztosítható a fűtés és a hűtés egyszerre.

Működési alapelve, hogy a hő nem áramlik hidegebb helyről melegebbre (és fordítva) spontán módon, azaz külső munkát kell befektetni ahhoz, hogy a folyamat végbe menjen. Ezt a munkát végzi el a hőszivattyú. Magyarországon a levegő-víz típusú eszközök a legelterjedtebbek, amelyek vagy csak kültéri (monoblokk), vagy kültéri és beltéri egységből, illetve a hozzá tartozó hőközpontból és hőleadó felületekből állnak.

Miért éri meg hőszivattyút telepíteni?

Azért, mert a hőszivattyú hatékony működtetésére alkalmas ingatlanban, a kezdeti beruházást követően hosszabb távon jelentős mértékben tudja csökkenteni a fűtésre, hűtésre szánt energia felhasználását és költségét, emellett pedig nagyobb részt, vagy napelemes rendszerrel kombinálva, akár teljes mértékben fenntarthatóbb forrásból lehet biztosítani az ehhez szükséges energia mennyiségét. Bár a szükséges teljesítményt csak az ingatlan energetikai besorolása alapján elvégzett szakértői felméréssel lehet megállapítani, az elmondható, hogy átlagosan akár 60-70 %-kal kevesebb áram (vagy gáz) felhasználásával lehet melegvizet előállítani velük a hagyományos hőforrásokhoz képest. A fűtéshez használt energiát pedig így kétharmad részben megújuló forrásból lehet velük biztosítani, azaz csak a maradék egyharmadot kell a villamosenergia hálózatról igénybe venni. Ugyanakkor okosotthon-rendszerekben a hőszivattyú akár napelemes rendszerekkel is összekapcsolható, tehát a fennmaradó egyharmad rész energiaigénye is biztosítható környezetbarát módon. Fontos szempont továbbá, hogy megtérülő beruházásról van szó, mivel a megújuló energiát otthon, alacsony költséggel lehet megtermelni.

Emellett a hőszivattyú üzemeltetéséhez az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználók további beruházás mellett, erre jogosult szakember által kialakított megfelelő műszaki-technikai feltételek mellett kedvezményes díjazású H tarifát is igényelhetnek az illetékes szolgáltatónál, a beruházás így még hamarabb megtérülhet.

Milyen kérdéseket kell átgondolni, mielőtt a telepítés mellett döntene?

Fontos mérlegelni, hogy pontosan mire is van szükség, és mire szeretné használni a hőszivattyút az adott háztartásban, illetve azt is, hogy az otthoni fűtést milyen technológiával szeretné megoldani. Hőszivattyús fűtésre az újabb típusú radiátorok, a padlófűtés, a mennyezeti fűtés és a fancoil is szóba jöhet. Érdemes azt is számításba venni, hogy a tervezés idején mennyi melegvízre van szüksége a háztartásnak, illetve bővülhet-e a család és ez mennyiben befolyásolja akár a fűtést, akár a melegvíz-használatot. A kialakítással kapcsolatban elsősorban azt célszerű átgondolni, hogy hova kerüljön a kül- és beltéri egység (pl. ne zavarja a szomszédokat, de szerelés és karbantartás szempontjából jól megközelíthető legyen), illetve azt, hogy a tervezett helyen elférnek-e majd a berendezések. A rendszer pontos mérete, teljesítménye előzetes szakértői felmérés és konzultáció alapján dől majd el, ekkor lehet majd azt is pontosan meghatározni, hogy mennyibe kerülnek az eszközök és a kivitelezés, és várhatóan mennyi idő alatt térülhet meg.

Előzetes költségbecsléshez használja az E.ON kalkulátorát, és kérjen egyedi ajánlatot!

Az E.ON szakértői a helyszíni felméréstől az átadásig segítenek a folyamatban, akár kulcsrakész megvalósítással.

Rovatok