Index Vakbarát Hírportál

Harmincöt a nagy vízválasztó: ideje kiszámíthatóvá tenni a jövőt

2023. november 21., kedd 00:02

A harmincas éveink derekára többé-kevésbé körvonalazódik, mit is szeretnénk kihozni az életből és valameddig már el is jutottunk céljaink teljesítésében, legyen szó a családalapításról, a karrierről vagy épp a szenvedélyeinkről. Csakhogy a kapacitásaink – időnk, pénzünk, energiánk – végesek, ezért nem tudunk egyszerre mindent megvalósítani. Valahogy egyensúlyt kell teremtenünk versengő céljaink között. Miről mondjuk le a mában egy másik mostani vagy épp jövőbeli jó érdekében? Ez a dilemma különösen erős 35 éves korunk táján.

Versengő célok jelentől a jövőig

A legtöbben harmincas éveikben szembesülnek az elvárással, hogy meg kell alapozniuk a család anyagi biztonságát. Helytállni egy olyan munkahelyen, ahol a szakmai fejlődésre, karrierre is lehetőség nyílik, megteremteni a kényelmes lakhatás feltételeit, a gépkocsi fenntartását, a bölcsi, ovi és egyéb költségeket a gyerekek fejlődéséhez, félretenni a váratlan kiadásokra – ez a feladat.

Emellett nem mondhatunk le a szórakozásról és kikapcsolódásról sem, csakhogy a hobbik, a sporttevékenységek, az utazások szintén sok kiadással járnak. Mindeközben pedig, ahogy egyre többet hallunk gazdasági problémákról, bizonytalanságokról, az állami egészségügyi és nyugdíjrendszer nehézségeiről, ez az az életszakasz, amikor azon is ideje elkezdeni gondolkodni, mi lesz pár évtizeddel később.

Mikroszokásokból épülhet a legjobb Longevity stratégia

Szükségünk van egy hosszú távú stratégiára, amely a külső feltételekhez és a személyes lehetőségekhez igazodva képessé tesz minket a céljaink elérésére – de hol találunk ilyet? Az NN Longevity* – vagyis a hosszabb élettartamra való felkészültséget vizsgáló – kutatása szerint az aktív korosztály általános élménye a nagy nyomás, ahogy egyszerre kellene jelenükről és jövőjükről gondoskodniuk egy sor bizonytalanság közepette.

Az új életpálya-modell fő oka, hogy 50 év alatt majd' 8 évvel nőtt a születéskor várható élettartam Magyarországon. A hosszabb életre azonban mindössze a megkérdezettek 38%-a érzi egészségileg, anyagilag és mentálisan felkészültnek magát. A következmény a stressz, a kiégés. Idehaza minden második megkérdezett érzi úgy, hogy szüksége lenne egy 6 hónapos feltöltődési szabadságra, és a felmérést megelőző négy hétben 5,4% hiányzott a munkahelyéről kiégés vagy depresszió miatt. Még többen, 56% nyilatkozott úgy, hogy nehezen tartja a lépést a mai élet rohanó tempójával. Nem véletlen, hogy a megkérdezettek több mint 85%-a aktívan keresi a stresszcsökkentés módját.

A megoldás, ha képesek vagyunk szembe nézni ezekkel a kihívásokkal, és a stresszelés helyett megtenni azt a pár lépést, amelyek segítségével kiszámíthatóbbá tehetjük a jövőt. A jó hír, hogy itt nem kell fundamentális, nagy dolgokra gondolni: a kulcs a mikroszokásokban rejlik. A mikroszokásokról egyre többet olvashatunk manapság: ezek azok a kis, mindennapi újítások, amelyeket, ha beépítünk az életünkbe, az évek során nagy változást eredményezhetnek. Az egészségmegóvás terén ilyen a napi akár rövidebb testmozgás vagy a napi séta, de valójában a fogmosás is jó példa erre.

Mikroszokások a pénzügyeinkben is

Ugyanígy van ez a pénzügyeinkkel is: nem szükséges havonta százezreket megtakarítanunk, elég kis lépésekben haladnunk. Akár gyermekünk taníttatására, akár saját álmunk megvalósítására, akár a nyugdíjas évek kényelmére és biztonságára szeretnénk összehozni a kellő fedezetet, a recept ugyanaz. Ki kell tűznünk a célt, valamennyit félre kell tennünk erre ahelyett, hogy ma minden pénzünket elköltenénk, és tudatosan tartanunk magunkat ehhez a tervhez. Sokat segíthet ebben, ha saját havi költségvetést készítünk, amiből látjuk, mennyit tudunk félretenni, és mire lesz ez elég pár év múlva a céljaink közül.

Szerencsére az ezekhez illeszkedő pénzügyi termékek is rendelkezésünkre állnak, hogy a lehető leghatékonyabban gyűjtsük és gyarapítsuk megtakarításainkat a párnacihában való őrizgetés helyett. Ha például euróban szeretnénk megtakarítani úgy, hogy rendszeresen teszünk félre egy adott összeget, ezt is megtehetjük, miközben még életbiztosítási fedezethez is jutunk vész esetére. Ha még fontosabb számunkra a biztonság, olyan eurós konstrukciót is választhatunk, ahol 100% tőkegaranciát kapunk az alapbiztosításra befizetett rendszeres díjakra lejáratkor vagy halálesetkor. Mindezeket a lehetőségeket akár kisebb összeggel is elindíthatjuk, akár 51 euró, de akár 71 euró rendszeres befizetéssel is, ha egyelőre nem tudunk többet szánni erre a célra.

Ugyanígy, ha a nyugdíjas éveink nyugalmáról szeretnénk előre gondoskodni, szintén választhatunk az eurós vagy akár forintalapú nyugdíjbiztosítási termékek közül is, vagy elérhető garantált minimális lejárati szolgáltatást nyújtó nyugdíjbiztosítási termék is. Ennek kapcsán nagy segítséget jelenthet kalkulátorunk, ahol megnézheted, a jelenlegi jövedelmedhez képest mekkora öregségi nyugdíjra számíthatsz, mekkora bevételkiesést jelent majd ez, és mekkora megtakarítással pótolhatod ezt ki, hogy ne csak úgy élj nyugdíjasként, ahogy tudsz, hanem ahogy szeretnél.

A biztosítási termékek széles kínálatában nem könnyű eligazodni, ezért érdemes lehet szakértővel konzultálni, hogy ezzel is időt és energiát takaríthass meg. Az NN Biztosító felkészült biztosítási tanácsadói segítségével megtalálhatod az igényeidnek és élethelyzetednek legmegfelelőbb életbiztosítási terméket, hogy biztosíthasd a jövődet. Ismerd meg, hogyan hozhatsz kiszámíthatóságot a mindennapjaidba!

A jelen oldalon található információ a tájékoztatás célját szolgálja, mely nem teljes körű, nem minősül ajánlattételnek, a biztosítási termékek részletes ismertetésének, és nem helyettesíti a szerződési feltételekben leírtakat. Kérjük, az életbiztosítási szerződés megkötése előtt a termékekhez kapcsolódó dokumentumokat alaposan olvasd át, és csak ezek ismeretében, és megértése esetén kösd meg az életbiztosítási szerződést.

Ezekről az NN Biztosító ügyfélszolgálatán kívül a Dokumentumtárban is tájékozódhatsz.

* „Long, happy and healthy life” 11 országos online nemzetközi kutatás, NN Group, 2023; A magyarországi 1000 fős minta reprezentatív a 18-79 éves magyar lakosságra nem, kor, régió és iskolai végzettség szerint.

Rovatok