Index Vakbarát Hírportál

Olyat lépett ez a magyar kávézó, amilyet korábban még senki

2023. december 5., kedd 00:02

Elcsendesülés és digitális detox program a Scrutonban

A digitalizáció életünk nagyon sok területét teszi kényelmesebbé, azonban mint mindenből, ebből is megárthat a sok. Biztosan mindenkivel előfordult már, hogy túlságosan körülvette a digitális zaj, elege volt a telefonja folytonos csipogásából és abból, hogy nehezen tud koncentrálni a munkájára, a családjára, a barátaira, hiszen az online világ könnyen elveszi a fókuszt a valóban fontos dolgokról.

Ahogy testi egészségünket vitaminokkal tudjuk erősíteni, úgy lelki, mentális jóllétünket, egyensúlyunkat némi digitális önmegtartóztatás tudja javítani. Az úgynevezett digitális detox a digitális világ és offline életünk között teremt egyensúlyt.

De mit is jelent valójában ez a bonyolultnak hangzó kifejezés? Egyszerűen megfogalmazva: időről időre búcsút veszünk eszközeinktől.

Ha így teszünk, bizonyítottan csökkenthetjük szervezetünkben a stresszt, javulhat az alvásminőségünk, ezáltal hozzájárulhatunk mentális egészségünk fenntartásához.

Az Egyesült Államokban már kialakult egyfajta digitális detox kultúra, táborokat szerveznek, ahol a résztvevők digitális eszközeiktől teljesen elszakadva közösségi életet élhetnek.

Hazánkban is egyre elterjedtebb fogalom a digitális detox, számos kezdeményezés születik a témával kapcsolatban.

A Scruton Közösségi Tér kitartó követe a digitális detox mozgalomnak. Idén tavasszal a „Tudod mi a digitális detox?” című eseményükön Vitéz Éva, a DigitDetox alapítója segítségével a résztvevők mélyebb betekintést kaphattak a témába, decemberben pedig egy egész podcast adást szentelnek majd a témának. De ez nem minden.

A Scruton csapata hisz a közösségépítésben és igyekeznek segíteni az online világból kiszakadni vágyókat, ezért megvalósították saját Digitális Detox programjukat. A közösségi terek bármelyikében, a felszolgálók segítségét kérve, biztonságosan megválhatunk hosszabb-rövidebb időre elektromos eszközeinktől, hogy utána nyugodtan elmerülhessünk munkánkban, feltöltődjünk barátaink vagy akár egy könyv társaságában, illetve elektromos kütyüink nélkül részt vehessünk egy minket érdeklő, érdekes Scruton programon.

Azoknak, akik még sosem tartottak szünetet digitális eszközeik használatában, az adventi időszak hatványozottan jó alkalommal szolgál egy kis elvonulásra és feltöltődésre.

Rovatok