Index Vakbarát Hírportál

Az E.ON által üzemeltetett naperőmű megújuló energiaforrást biztosít az AGC Glass Hungary számára

2023. december 8., péntek 00:02

Az üvegfeldolgozás nagyon energiaigényes iparnak számít, ezért itt különösen nagy kihívást jelent a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése. Az AGC Glass Hungary Kft. az AGC Automotive Europe magyarországi leányvállalataként oldal- és hátsóüveget, valamint napfénytetőt gyárt számos autógyártó számára. Az AGC számára kiemelten fontos karbonlábnyomának csökkentése, ezért fenntarthatósági beruházás mellett döntött. Az E.ON Hungária Csoport 4 MWp (megawatt peak) teljesítményű napelemparkot épített az AGC telephelyén, biztosítva a hosszú távú zöldenergia-ellátást és hozzájárulva a vállalat karbonsemlegesítési céljaihoz.

A napelempark a Tatabánya-Környe Ipari Parkban, az AGC Környén található üzemének szomszédságában jött létre. Az itt rendelkezésre álló 5 hektáros területen 8802 napelempanelt telepítettek az E.ON szakemberei, így az AGC napelemparkja 4,8 GWh (gigawattóra) éves energiatermelést tesz lehetővé, ami nagyjából 1900 család éves energiafogyasztását tudná fedezni. A napenergia befogadásáért 34 darab 100 kW-os inverter felel, melyek egyenáramból váltóárammá alakítják a megtermelt energiát, hogy aztán az a területen létesített két transzformátorállomás segítségével zöldenergiával lássa el az üveggyártó üzemet.

Az AGC magyarországi üzemében létesített napelempark az E.ON-nal kötött hosszú távú villamosenergia-vásárlási szerződés (PPA, azaz power purchase agreement) keretében jött létre. Ennek az innovatív projektnek hála az E.ON kiszámítható, az energiapiaci ingadozásoktól védett áron ad el villamos energiát az AGC-nek. Az AGC Glass Hungary Kft. és az E.ON Hungária Csoport megállapodása az első, Magyarországon kötött naperőműre vonatkozó PPA szerződés, amelyben az ügyfél telephelyén energiacég létesít naperőművet, ezzel megbízható megújuló energiaforrást biztosítva hosszú távon.

A beruházás ötlete, tervezése és a megállapodás még 2021-ben, az energiaárak közelmúltban bekövetkezett emelkedése előtt megtörtént. Az AGC számára már ekkor is stratégiai szempont volt, hogy minél több megújuló energiát alkalmazzanak és csökkentsék karbonlábnyomukat. A fejlesztés a pandémia utáni visszarendeződő környezetben kezdődött, amit többek között az akadozó ellátási láncok lassítottak, ezért különösen nagy szükség volt a kivitelezésben jártas, tapasztalt szakemberek partneri együttműködésére.

Sabján László, az AGC Glass Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a beruházás kapcsán kifejtette:

A zöldenergia melletti elkötelezettségünket mutatja, hogy a villamos energia ára a szerződéskötés pillanatában még magasabb lett volna, mint a hálózati ár. Döntésünk helyessége utólag beigazolódott, és további terveink vannak napenergia-felhasználásunk bővítésére. Az E.ON által biztosított zöldenergia nagy könnyebbséget ad az üzemeltetésben, ezáltal az áramellátás kapcsán nekünk nincs több feladatunk, mint a vezetékes áram kapcsán volt.

A partneri kapcsolat lehetővé teszi, hogy az AGC magyarországi üzeme megújuló energia előállításával kilowattóránként 116-220 grammal csökkentse CO2-kibocsátását, és közben függetlenedjen az ingadozó energiapiaci áraktól. A napelemtelephez az AGC részéről nem volt szükség beruházásra, mivel azt az E.ON finanszírozza és működteti, és a zöldáramtermelés távoli felügyeletét is az E.ON biztosítja, üzemirányítási központján keresztül.

A szén-dioxid-mentesítés mellett az ellátásbiztonság és az ingadozó nyersanyagáraktól való függetlenedés egyre fontosabb szempont vállalati ügyfeleink számára. Ezek a célok a karbonlábnyom leszorításával és a helyben termelt zöld energiával érhetőek el. Az E.ON és az AGC sokadik közös beruházása keretében partnerünk hosszú távra teszi le voksát a megújuló energia mellett. Ez a stratégia lehetővé teszi a kiszámítható költségtervezést, megbízható ellátást és – nem utolsó sorban – a saját dekarbonizációs céljainak teljesítését.

– tette hozzá Tóth András István, az E.ON Hungária Csoport részeként működő E.ON MyEnergy Kft. ügyvezetője.

Az esseni E.ON SE és a belgiumi székhelyű AGC Glass Europe partnersége 2019-ben indult, és e két meghatározó európai cég már több európai országban, legutóbb a franciaországi Seingbouse-ban és több csehországi helyszínen valósított meg közös energiahatékonysági projekteket. Az E.ON és az AGC hosszú távú partnerségben további fotovoltaikus erőművek építését tervezik Európában.

E.ON
Az E.ON Csoport Európa egyik legnagyobb energiahálózat- és energia-infrastruktúra-üzemeltetője, mely innovatív megoldásokat biztosít 50 millió ügyfele számára. Az európai energiarendszer átalakításának élharcosaként elkötelezetten képviseljük a fenntarthatóság, a klímavédelem és bolygónk jövőjének ügyét.

További információt a https://www.eon.hu weboldalon találhat.

AGC Automotive Europe
A Louvain-la-Neuve-ben (Belgium) található AGC Automotive Europe az AGC Csoport európai autóüveggyártó üzletága. Az AGC Csoport, melynek magját a tokiói AGC Inc. alkotja, a sík-, járműipari és kijelző üvegek, vegyi anyagok és más csúcstechnológiát képviselő anyagok és alkatrészek világszerte vezető szállítója. Az AGC Automotive Europe járműipari gyártók számára állít elő üvegeket (OEM és csereüvegeket). Ezen kívül szerelésre kész rendszereket (rögzítő eszközöket), magas hozzáadott értéket képviselő funkcionális rendszereket (antennák, érzékelők, fűtőelemek) és továbbfejlesztett tulajdonságokkal rendelkező üvegezést (jobb hő- és zajkomfort, valamint kilátás) is szállít.

Rovatok