Index Vakbarát Hírportál

4790 kg szén-dioxiddal kevesebb kibocsátás a Mars együttműködésének köszönhetően

2023. december 15., péntek 00:02

Különleges együttműködésre lépett a szállítmányozás terén a Mars, a Tesco és a Waberer's.

A Mars Magyarország két nagyvállalattal lépett partnerségre annak érdekében, hogy csökkentse beszállítói tevékenységének karbonlábnyomát; ez a lépés összhangban áll az anyavállalat Nettó Zéró Kibocsátási Ütemtervével. A megállapodás értelmében a Tesco elosztóközpontjába a Mars termékei ezentúl kizárólag a Waberer's elektromos kamionjaival érkeznek, ezzel megelőzve évente több ezer kilogramm üvegházhatású gáz kibocsátását. A környezeti hatások csökkentésében saját területükön mindhárom vállalat nagy szerepet vállal, együttműködésük pedig a hazai fenntartható logisztika terén hoz példamutató változást.

A Mars Incorporated azonnali lépéseket tesz az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében. A vállalat 2021 októberében bejelentette, hogy 2050-re a teljes értékláncában eléri a nettó zéró szén-dioxid kibocsátást. Ennek felgyorsításáért idén ősszel közzétette, és más vállalatok számára is elérhetővé tette a „gyorsított, megfizethető és megvalósítható" Mars Nettó Zéró Kibocsátási Ütemtervet. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának megszüntetése érdekében a vállalat az elkövetkező három évben több mint 1 milliárd dollárt (kb. 347 milliárd forintot) fektet be, és a teljes megvalósulásig szükség szerint további forrásokat biztosít.

A nettó zéró kibocsátás elérését több multinacionális vállalat is célul tűzte ki. Ezek elérésének kulcsa, hogy a szervezetek és a vállalatok hatékonyan együttműködjenek, és a Mars, a Tesco és a Waberer's pontosan ezt tette Magyarországon. Megállapodásuk keretében a magyarországi Mars termékeket kizárólag elektromos kamionokkal szállítják majd a Waberer's központi logisztikai raktárából a Tesco áruházlánc elosztóközpontjába, így évente mintegy 4790 kilogramm szén-dioxid kibocsátását előzik meg.

Rendkívül büszke vagyok a Tesco és a Waberer's magyar leányvállalataival a fenntartható jövő érdekében kötött ambiciózus partnerségünkre, amely lehetővé teszi számunkra, hogy helyben támogassuk a globális törekvéseinket. Azzal, hogy teljesen elektromos teherautókat használunk a termékkiszállításban, nemcsak az ellátási láncunkat optimalizáljuk, hanem hozzájárulunk egy zöldebb bolygóhoz is, megmutatva, hogy az innováció és a fenntarthatóság igenis járhat kéz a kézben úgy, hogy az mindannyiunk javát szolgálja.

mondta Richard Lemerle, a Mars Dél- és Közép-Európa regionális ellátási láncának igazgatója.

A Marshoz hasonlóan a két másik vállalat is elkötelezett a környezeti hatások csökkentése mellett. A Tesco pontosan tisztában van azzal, hogy a klímaváltozás hatásai veszélyeztethetik saját működését, szállítói üzleti tevékenységét, valamint az ellátási lánchoz tartozó mezőgazdasági termelők és munkavállalók megélhetését, emellett megváltoztathatják a vásárlók vásárlási és étkezési szokásait is. Éppen ezért véli úgy, hogy mindannyiunknak tennünk kell a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében. A Waberer's az elmúlt években jelentős beruházásokat eszközölt alternatív meghajtású járműflottájába, amely itthon jelenleg kilenc, akár 300 kilométeres hatótávú e-kamionból áll, melyeket elsősorban áruházi áruterítésre és helyközi szállításra terveztek. A hasonló méretű dízelüzemű járművekkel szemben minimális a környezeti zajterhelésük, továbbá nulla a szén-dioxid és a nitrogén-oxid kibocsátásuk, amivel hozzájárulnak az egészségesebb bolygó megteremtéséhez.

A három nagyvállalat összefogása mérföldkövet jelent a Mars magyarországi logisztikájának fenntartható működésében, és kiváló példaként szolgál a jövőbeli hasonló együttműködések számára.

*A nettó zéró olyan állapotra utal, amikor jelentősen csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása, a nem megszüntethető kibocsátást pedig a szén-dioxid eltávolításával ellensúlyozzák.

Rovatok