Index Vakbarát Hírportál

Milyen jövő vár ránk? Formáljuk együtt!

2024. február 14., szerda 12:27

Elstartolt a Megoldások a holnapért kihívás: február 20-ig nevezhetnek a diákok és tanárok

Hogyan vélekedik a Z- és az alfageneráció a fenntarthatósági kérdésekről, miként képzeli el a jövő oktatását és hogyan támogatná közösségét? A Samsung és az EdisonKids kreatív megmérettetése 7-12. osztályos tanulók jövőformáló ötleteit várja három kategóriában.

Az idén negyedik alkalommal induló, nemzetközi sikereken alapuló Megoldások a holnapért kihívás a résztvevők közösségépítéshez, együtt gondolkodáshoz és a jövőhöz való tudatos hozzáállását formálja, legyen szó a diákokról vagy akár tanáraikról. A technológia iránt érdeklődő fiatal ötletgazdák a projektek kidolgozása során innovatív és izgalmas tanulási platformon, online jövőtervező workshopokon sajátíthatnak el új készségeket, valamint megismerkedhetnek a kreatív gondolkodás és a problémamegoldás modern, jövőbe mutató eszközeivel.

A Megoldások a holnapért kihívásra február 20-ig jelentkezhetnek 2-6 fős diákcsoportok egy tanárukkal karöltve. A pályázók egy kétperces videóban mutathatnak rá az őket foglalkoztató problémára és fejthetik ki megoldási javaslatukat. A legjobb 50 csapat március 2. és április 5. között munkálhatja ki részletesen ötletét, majd április 18. és május 29. között a legjobb nyolc csapat dolgozhatja ki megoldását a szakértői mentorgárdával. A döntőben, május 31-én, személyesen mutatják be a diákok, hogy milyen jövő várhat ránk a megoldásukkal. A verseny dobogósait, tanáraikat és iskoláikat 6 millió forint összértékű Samsung-nyeremény várja, emellett az öthónapos program rendkívüli ugródeszkát jelenthet mind a személyes fejlődés, mind a jövőépítés tekintetében.

A pedagógusok is intenzíven részt vesznek a projektekben, így a kreatív elképzelések alkotói műhelymunka keretében bontakoznak ki. A tanárok számára is egyedülálló lehetőségeket tartogat a kezdeményezés: olyan eszköztárhoz juthatnak hozzá, amely segíti őket abban, hogy még hatékonyabban támogathassák csapataikat.

„A tudásmegosztáson keresztül a generációk közti kommunikációra is alkalmat teremt a munkafolyamat: arra is példát mutat, hogyan tud tanár és diák értőn és nyitottan egymásra figyelni, együttműködni. Mindemellett a program alappillére a csapatmunka, amely során szárnyra kaphatnak a kreatív elképzelések, kibontakozhat a tehetség, és nem utolsósorban kialakul egy inspiráló közösség” – mondta el Samu Zsófia, a Samsung kommunikációs vezetője.

A pályázatokat az eredetiség, a megalapozottság, a megvalósíthatóság és a társadalmi felelősségvállalás szempontjai szerint bírálják el a szakértő zsűritagok Dr. Meskó Bertalan orvosi jövőkutató vezetésével. A tavalyi dobogós csapatok változatos és innovatív megoldásokkal nyűgözték le a zsűrit: harmadik helyezést ért el az AchetaPro, akik tücsökfarm segítségével emberi fogyasztásra gyártanának rovarfehérjét, a Learn-O-Bot csapat a modulárisan építhető oktatórobotban látta a jövőt, ők másodikok lettek. A Napkor's Upcycler Team chipses zacskók újrafelhasználására javasolt megoldásával nyerte meg a 2023-as kihívást: a csapat küldetése, hogy minél tovább a körforgásban tartsa a csomagolóanyagot: hűtőszatyrokat, illetve patentos és cipzáros melegen tartó zsákokat készítenének belőlük.

A kezdeményezés megtartó ereje kimagasló: nemcsak a zsűri tagjai térnek vissza évről évre, hanem számos korábbi résztvevő is feltűnik az újabb kihívások során.

Bővebb információ és a pályázat részletes leírása és jelentkezés a www.edisonkids.org és a https://www.samsung.com/hu/solvefortomorrow/ weboldalon érhető el.

Rovatok