Index Vakbarát Hírportál

Most vagy soha! Itt a történelmi lehetőség, hogy jól fizető karrierre válts!

2024. március 22., péntek 10:19

Az elmúlt nyolc évben itthon is több ezren döntöttek úgy, hogy – akár a meglévő munkájuk mellett is – új karriert kezdenek egy olyan területen, amely gyors előrelépéssel kecsegtet, ráadásul itthoni munkavégzés mellett is nyugat-európai fizetésért, mindezt egy home office-t támogató iparágban. Nem véletlen, hogy egyre több közalkalmazott, vendéglátós, műszaki, oktatási vagy gazdasági szakember dönt úgy, hogy elvégez egy pár hónapos képzést és karriert vált. Az egyik legnagyobb hazai IT képzési központ, a PROGmasters most több tanfolyamot is indít azok számára, akik informatikai karrierbe kezdenének. Ezekre teljesen kezdőként is bárki jelentkezhet, és az idén végzők 3-6 év múlva már átlagosan bruttó 1 millió forintnál is többet kereshetnek. Most szombaton bárki ingyenesen kiderítheti, van-e érzéke a programozáshoz.

Megéri még egyáltalán programozónak állni?

Az elmúlt időszakban többször lehetett hallani, hogy a nagy amerikai tech cégek (például a Facebook, a Google, az Amazon vagy az Apple) több ezer munkavállalót bocsátottak el. Ez kétségtelen, viszont tudni kell azt is, hogy ezek a leépítések nem csak IT-szakembereket érintettek. Ráadásul mivel itthon nem volt jellemző a Covid okozta digitalizációs hullám miatti túlzott létszámbővítés, ezért nálunk jelentős leépítések sincsenek. Másrészt az évek óta tartó digitalizációnak köszönhetően sokkal több munkavállalóra van szükség az IT területén, mint 2020 előtt, és ez a folyamat nem áll meg, tehát – a gazdaság több területéhez hasonlóan –, most csak egy átmeneti lassulásnak vagyunk szemtanúi. A második félévtől pedig újra növekedést produkálhat az iparág, ezért munkavállalóként továbbra is stabil karriert lehet építeni az IT területén.

2 úton indulhat el, aki jól fizető szakmára váltana – és állásgarancia-lehetőséget is kaphat

  1. Aki teljesen kezdő, azaz nem rendelkezik programozói alaptudással, annak az online, munka mellett végezhető Java Start programozás tanfolyamot vagy a Python One alapozó képzést érdemes választania. Itt a nulláról indulva, néhány hét alatt, aktív mentori támogatással megtanulhatók a munkaadók körében legkeresettebb programozási nyelvek alapjai. Ráadásul ezek résztvevői – a választott képzéstől függően – az AI programozásba és a Data Science-be is belekóstolhatnak. Akik a fenti két tanfolyam bármelyikét elvégezve egy éven belül elkezdik a következő (2.) pontban szereplő képzések egyikét, akár 240 ezer forint kedvezményt kapnak ezek díjából.
  2. Aki már rendelkezik programozói alaptudással, az egyből belevághat az állásgarancia-lehetőséget kínáló, akár online, munka mellett is végezhető, fél éves – frontend, backend vagy full-stack – programozó képzések egyikébe. A képzések résztvevői így a 2025-ös évet már egy új IT karrierrel kezdhetik, például a PROGmasters több mint 100 partnercégének valamelyikénél. A munkaerőpiaci felkészítés mellett a végzettek munkához jutását segíti a PROGmasters új gyakornoki programja is, amelynek résztvevői az elhelyezkedésükig – de maximum 4 hónapig – éles fejlesztési projekten dolgozhatnak a további szakmai fejlődésük érdekében. Emellett államilag elismert képesítő bizonyítványt is szerezhetnek a képzés után.

Most szombaton bárki ingyenesen kiderítheti, van-e érzéke a programozáshoz

Teljesen érthető, ha elsőre túl nagy lépésnek tűnik, hogy „Legyél programozó!”, hiszen honnan tudhatná bárki is, hogy alkalmas-e erre a pályára. Éppen ezért a PROGmasters a programozás iránt érdeklődő kezdők számára március 23-án, most szombaton 9 órától online és személyesen is látogatható, CODE&PIZZA ingyenes programozó napot szervez, amelyre ma éjfélig lehet jelentkezni. A résztvevők mentori segítséggel, a mesterséges intelligenciát is felhasználva próbálhatják ki a programozást – és közben még a PROGmasters pizzáit is megkóstolhatják. Ráadásul a legügyesebbek a 2. pontban szereplő, állásgarancia-lehetőséget kínáló képzésekre is azonnal bejuthatnak. Tehát aki szeretné kideríteni, neki való-e a programozás, érdemes most azonnal jelentkeznie az ingyenes eseményre, főleg, hogy az ezen résztvevőknek egy exkluzív ajánlattal is készül a PROGmasters: akár több százezer forint kedvezményt is kaphatnak a fent említett képzések díjából.

Rovatok