Index Vakbarát Hírportál

Robbanásszerű fejlődés a lézeres látásjavításban: ezrek döntenek a szemműtét mellett

2024. március 26., kedd 00:02

A legújabb innovációknak köszönhetően ma már többféle ultramodern, ráadásul fájdalommentes lézerkezelés létezik a látásunk 100 százalékossá – vagy annál is élesebbé – tételére. A jelenleg legkíméletesebb eljárást és a látásjavítás jövőjét Ferincz István fizikus segítségével boncolgatjuk.

Az emberek körülbelül 10 százaléka rövidlátó - és ez a szám folyamatosan nő -, nekik ahhoz, hogy élesen lássák a távoli dolgokat, szemüvegre vagy kontaktlencsére van szükségük. A távollatók is látásjavító eszközökre szorulnak, hiszen csak szemüveg vagy kontaktlencse segítségével látják élesen a közeli tárgyakat. Ne feledkezzünk meg azokról sem, akik 40-45 éves koruk után csak olvasószemüveggel látják az apró betűket. Ők öregszeműséggel (presbyopia) küzdenek.

A szemüveg- vagy kontaktlencse-viselés csupán tüneti terápia, de szerencsére van tartós megoldás is: a lézeres szemműtét.

MA MÁR MINDEN SZEMÜVEGGEL KORRIGÁLHATÓ LÁTÁSHIBA FÁJDALOMMENTESEN JAVÍTHATÓ LÉZERREL IS, LÁTÁSUNK PEDIG 100 SZÁZALÉKOSNÁL IS JOBB LEHET A VÉGÉN.

Sőt, az asztigmián (szemtengelyferdülés, cylinder) is lehet segíteni a lézeres technológiával.

A lézer a látás megmentője

A lézeres szemműtétek története Stephen L. Trokel amerikai kutató excimer lézerrel végzett kísérleteivel kezdődött az 1970-es években. A szakember felfedezte, hogy lézerrel korrigálható az emberi szem fénytörése a szaruhártya felszínén. (Régebben mechanikus eszközzel végeztek látásjavító beavatkozásokat.) A következő mérföldkő a femtolézer fejlesztése volt az 1990-es években, amelyben magyar kutatók, fizikusok, orvosok és mérnök-informatikusok vettek részt: többek között Juhász Tibor, Bor Zsolt professzorok és Ferincz István a Szegedi Tudományegyetem Optikai és Kvantumelektronikai tanszékének kutatójaként. Kevesen tudják, de a világon az első FEMTO kezelést a margitszigeti Focus Medical klinikán végezték.

Ma már sokkal kíméletesebb a lézeres „szemműtét”, mint évekkel ezelőtt

A felszíni, hosszabb gyógyulással járó műtétektől a fájdalommentes, mindössze néhány percig tartó lézeres beavatkozásokig azonban hosszú volt az út. A legújabb eljárások lényege, hogy az előzetes vizsgálatok és a szaruhártya feltérképezése után a femtolézerrel lebenyt alakítanak ki a szaruhártyán, azt felhajtják, az excimer lézer pedig a szaruhártya mélyebb részén végzi el a dioptria korrekcióját.

Arról, hogy hol tart most a technológia, és milyen fejlesztések várhatók a jövőben, Ferincz István fizikust, a Focus Medical Lézeres Látásjavító Központ ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

A femtoszekundumos, azaz rövid impulzusú lézerek egyik legújabb generációját a VISUMAX eljárások képviselik klinikánkon. Az első VISUMAX kezelést még 2017-ben végeztük Magyarországon és az ilyen típusú műtétek terén nálunk legnagyobb a tapasztalat. A lebenyképzés lényege, hogy a beavatkozás kíméletes legyen, ezért nem mindegy, hogy mivel történik, hiszen minél pontosabb, precízebb és gyorsabb – annál eredményesebb és kevésbé kellemetlen az egész eljárás.

- mondja a szakember.

A femtolézerek nagyon rövid impulzusokat bocsátanak a szembe. Kicsi, de nagyon nagy teljesítményű energiáról van szó: a lézerek hatását úgy képzelhetjük el, mint a hajszál századrészének megfelelő méretű plazmagömböket, amelyek apró robbanásokat hoznak létre egy kis pontban.

A fókuszált lézernyaláboknak csak ezekben az apró pontokban van hatása a szemünkre, ezért rengeteg ilyen apró pontot kell elhelyezni a teljes szem felszínén, hogy a lézersugarak elválasszák egymástól a szöveteket, és létrehozzák a lebenyt a szaruhártyán. A femtolézer vagy femtoszekundumos lézer femtoszekundum (10‑15 másodperc) gyorsaságú lézerimpulzusokkal juttatja a lézersugarat a szem belsejébe”.

Ezen a ponton jelentkezik a VISUMAX típusú eljárások előnye a korábbiakhoz képest.

A régebbi femto típusú beavatkozások során egy vákuumgyűrűvel kellett rögzíteni a szemet a lézerhez arra a 15-20 másodperce, amíg a kezelés tart, hogy ne tudjon mozogni - magyarázza Ferincz István. Ez kissé megterhelte a páciensek szemét.

„A régebbi eljárásoknál a lézerberendezés alja egy 1 cm átmérőjű üveg volt, ami lenyomta és kicsit belapította a szemet és a szaruhártyát, és nyomásemelkedést okozott a szemben. Ezzel szemben a VISUMAX kezeléseknél a lézer a szaruhártya görbületének természetes íve mentén halad, nem nyomódik beljebb, és így nem növekszik meg annyira a szemnyomás. Ráadásul a rögzítés mindössze 1 mm vastag területen történik, nagyon kis vákuummal, így sokkal komfortosabb és kíméletesebb a szemhez."

Sokkal többen láthatnak tökéletesen, mint eddig

A fentiekből következik, hogy a VISUMAX eljárások azokon a pácienseken is tudnak segíteni, akik eddig nem voltak alkalmasak a lézerkezelésre. A látásjavításra jelentkezők kb. 20 százalékát korábban el kellett utasítaniuk a szakembereknek, főként a szemnyomás megnövekedésének veszélye miatt - mondja Ferincz István.

„Míg a hagyományos lézeres beavatkozásoknál először egy vákuumgyűrűt helyeznek a szemre, és ezt kapcsolják össze a lézerrel, a VISUMAX során nincs különálló vákuumgyűrű, ez bele van építve a lézer végződésébe - ahogy hozzáér a szemhez, rögtön oda is tapad. A VISUMAX lézer érintkezési felülete nagyon kicsi és nagyon kevés vákuumot használ, így azok a páciensek is alkalmasak a beavatkozásra, akiknek különböző okokból nem volt biztonságos a szem vákuumgyűrűvel való rögzítése”.

A fizikus a szemnyomás megemelkedésének veszélyén túl a további okok között említi a szűk szemrést, amibe a korábbi nagyobb méretű vákuumgyűrűt nem lehetett behelyezni, de a VISUMAX lézer kicsi eszközét igen.

A VISUMAX kezelések másik előnye, hogy nem kell tartani attól, hogy a beavatkozás felrúgja a megszokott rutint vagy bárki hosszú időre kiesik a munkából. Szakorvosaink azt javasolják a pácienseknek, hogy vegyenek ki 1 nap szabadságot, ugyanis VISUMAX lézeres szemműtét napján már lehet mobilozni, számítógépen dolgozni, tévét nézni, egy nap pihenés után újra dolgozni, autót vezetni, 2-3 nap után az aktív sport is megengedett (futás, kerékpározás, torna)."

Vannak azonban olyan helyzetek, amikor nem javasolják ezt a kezelést: ha valakit olyan szaruhártya-sérülés ért, amelyik homályképződéssel jár. Ilyen sérülést okoz a flexelés közben szembe pattanó vasdarab, vagy egy túlhordott kontaktlencse okozta szemfertőzés – hogy csak pár példát említsünk.

Egy kíméletes eszközzel nem lehet átlátszatlan, sérült szövetet vágni, ahogy drótot sem a legfinomabb ollónkkal vágunk. Ilyen esetekben másik (PRK, No-Touch PRK) lézeres eljárást szoktunk javasolni. Ugyan lassabb a rehabilitáció, de az eredmény ugyanaz lesz: a páciens megszabadulhat a szemüvegétől” - magyarázza a szakember.

A lézereké a jövő, további kutatások a szemészet területén

A lézeres szemműtétek technológiája rengeteget fejlődött ez utóbbi évtizedekben, egyre kíméletesebb és rövidebb beavatkozásokkal lehet tökéletes látásunk. A kísérletek, fejlesztések pedig tovább folynak.

„A VISUMAX kezelések legnagyobb újdonsága a robot-asszisztált lézeres szemműtét, a VISUMAX Robotic, amellyel másodpercekre rövidül le a kezelési idő. Ez a VISUMAX kezelés turbó verziója, négyszer gyorsabb lézerberendezéssel. A kezelés robotizált, de a robot nem veszi át az orvos munkáját, csupán segíti. De a gyorsaság miért is előnyös a páciensnek? A lézerek másodpercek alatt elvégzik a korrekciót, mire a páciens izgulni kezdene, már vége is a kezelésnek.”- állítja a szakember.

„A robot-asszisztált lézerek mellett az elmúlt 10 év másik nagy vívmánya a VISUMAX SMILE kezelés. Itt a teljes korrekció kettő lézer helyett, csak egy, femtoszekundumos lézerrel történik. Ez az eljárás a „kulcslyuk sebészet” a szemészetben, mint az endoszkópos műtétek az általános sebészetben. Tökéletes megoldás azok számára, akik feszített tempóban élnek vagy aktívan sportolnak, főként, ha az a sport egy küzdősport.”

„Kutatások folynak azzal kapcsolatban is, hogy a jelenleginél is rövidebb impulzusokkal, nagyobb ismétlési frekvenciával hozzák létre a különböző vágási felületeket a szaruhártyán,

A kutatók már nem a femto-, hanem attoszekundumos (10-18 másodperces) impulzusok tartományában kísérleteznek - gondolom, hogy mindenki hallott Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikusunk munkájáról. Vannak olyan fejlesztések is, ahol több száz megahertzes sűrűséggel „lövik” a lézerimpulzusokat”- mesél a jövő irányairól a fizikus.

Ferincz István sokat vár a jövő fejlesztéseitől is:

Az biztos, hogy ez a technológia újabb és újabb területeket fog meghódítani a szemészetben, például már folyik a femtoszekundumos lézerrel történő zöldhályog elleni kezelés klinikai tesztje, nem meglepő módon, az is itt Magyarországon. De lassan már el sem tudom képzelni hova fejlődnénk tovább, hiszen az eljárások már ma is nagyon biztonságosak és a regenerálódás is rendkívül gyors. A szemüvegeseknek felesleges tovább nyűglődniük, érdemes eljönni egy vizsgálatra , hogy megtudják alkalmasak-e a VISUMAX kezelésre.

Rovatok