Index Vakbarát Hírportál

80 éves lett Magyar József, a hazai baromfi ipar legendás alakja

2024. május 2., csütörtök 00:02

Április végén ünnepli 80. születésnapját a Szentesen élő Magyar József, aki a közelmúltig a magyar baromfiágazat meghatározó személyisége volt.

Magyar József 1967-ben végzett a Szegedi Élelmiszeripari Főiskolán, és rövid tejipari kitérő után 1970-ben került a szentesi Barneválhoz, ahol végigjárta a ranglétrát: két hét után a libaüzem vezetője, majd minden munkafolyamatot alaposan megismerve két és fél év után főművezető lett. Már ekkor számos munkaszervezési, illetve gépesítési ötletével eredményessé tette a rá bízott területeket. A rendszerváltáskor lehetőség adódott a Barnevál részletekben történő privatizációjára, és ő mert élni a lehetőséggel annak ellenére, hogy a cégből két dolog hiányzott: tőke és piac. Hosszú szervezéssel, külföldi tőke bevonásával és rengeteg kockázat vállalásával elérte, hogy a korábban állami gyámkodás alatt álló üzem immár HUNGERIT Zrt. néven nyereséges vállalkozássá váljon. Ekkoriban terjedt el róla az a városi legenda, hogy megtanult a sötétben írni azért, hogy az éjjel eszébe jutó ötletek leírásával ne ébressze fel a feleségét. Elsőként kezdte gyártani hazánkban a panírozott termékeket, illetve számos termékkel célozta meg az export piacot is. Az újságból értesült arról, hogy a cég által gyártott tokajival ízesített libamájpástétomból a japán császár is evett.

Magyar József kemény munkával az ezredforduló után érte el, hogy a HUNGERIT Zrt egyetlen részvényese legyen. A cég pedig a folyamatos fejlesztéseknek és az átgondolt termelésnek, valamint az elnyert állami támogatásoknak is köszönhetően egyre fejlődött, és noha néhány évente rendszeresen jött egy-egy külső nehezítő tényező, mint a madárinfluenza, az orosz export-tilalom vagy az állatvédő alapítvány támadása, harminc év alatt egy folyamatos növekedési pályát futott be. 2018-ban a HUNGERIT árbevétele elérte az 50 mrd Ft-ot, illetve közel 1500 munkavállalót foglalkoztatott, rekord méretű profitot hozott.

2018-ban Magyar József meghozta élete egyik legnehezebb döntését: elfogadta a HUNGERIT Zrt-re vonatkozó, üzleti szempontból vitathatatlanul előnyös vételi ajánlatot. Döntését nagyban befolyásolta a tudat, hogy az élete munkájával felépített cég egy olyan cégcsoport része lesz, amely azt továbbfejleszteni és nem leépíteni akarja. A HUNGERIT az eladás után természetesen átesett átalakításon, azonban a mai napig a hazai baromfiipar meghatározó szereplője. Magyar József a cég eladásakor 470 millió forintot osztott szét a cég munkavállalói között, megköszönve hozzájárulásukat a cég sikeréhez.

Az elmúlt években a vállalkozó továbbra is az élelmiszeripar területén végez tevékenységet a családi vállalkozások által, melyekben a mai napig aktív szerepet vállal. És noha nagy változások történtek az utóbbi években, irodájában még mindig az az ülőgarnitúra van, amelyre 1970-ben, a felvételi beszélgetésen hellyel kínálta az akkori vezérigazgató. Munkáját fia és unokája is közvetlenül segíti, és felesége, mint biztos hátország áll mögötte. A váltás óta a munka mellett jut ideje az unokákra, dédunokára, illetve nagy hobbijára, a horgászatra is.

És a 80 év számokban: 29.220 nap, 701.280 óra, 42.076.800 perc, 57 év házasság, 1 hűséges feleség, 2 csodálatos gyermek, 5 gyönyörű unoka, 1 aranyos dédunoka, szerető család.

Rovatok