Index Vakbarát Hírportál

Munch-olj a SPAR-ban: spórolj és ments élelmiszert!

2024. május 13., hétfő 00:02

Már valamennyi SPAR és INTERSPAR áruházban bekapcsolódhatsz Te is a tudatos élelmiszermentésbe

A Munch-csal nemcsak sokat spórolhatsz, de a hozzájárulhatsz a környezet védelméhez is. Elszomorító adat, hogy a világon előállított élelmiszerek harmada vész kárba, ez csak Európában évente közel 90 millió tonna kidobott élelmet jelent. Bár az élelmiszerhulladékok csupán 5%-a keletkezik a kereskedelemben, a SPAR Magyarország ennek csökkentését is fenntarthatósági programja fontos részeként kezeli, ezért is csatlakozott 2022-ben a Munch élelmiszermentő kezdeményezéshez. A rendszert minden évben egyre több SPAR vásárló veszi igénybe. Érdekesség, hogy 2024-re jelentősen megnőtt a 45-54 év közötti korosztály aránya, az eddig legtöbb felhasználót adó 25-34 év közötti korosztály a második helyre „csúszott vissza”. Emellett kifejezetten nagy számban érkeznek új felhasználók az 55-65 és a 65+ korosztályokból is.

Pár kattintással jó áron vásárolhatsz

A Munch ételmentő rendszer működése rendkívül egyszerű: csak le kell foglalnod a kiválasztott csomagot az ingyenesen letölthető mobilalkalmazáson, vagy a honlapon keresztül. Itt kifizeted, majd egy meghatározott idősávban átveheted a kiválasztott üzletben. Ez lehetővé teszi, hogy a megmaradó, de még jó minőségű élelmiszerek a piaci árnál lényegesen olcsóbban kerüljenek hozzád. A Munch csomagokat az ország több mint 350 SPAR és INTERSPAR áruházában érheted el.

Jelentős kedvezmény vár rád!

A SPAR Munch meglepetés csomagjaiban zöldségeket, gyümölcsöket, gyümölcsleveket, csomagolt és csomagolatlan kenyereket, pékárukat, sós- és édes finomságokat, tejtermékeket, tésztákat, szalámikat, felvágottakat, friss tojást, valamint további, hűtést nem igénylő termékeket találhatsz. Ezeket a csomagokat az eredeti ár csaknem harmadáért, vagyis akár 60%-os kedvezménnyel vásárolhatod meg. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 3000 forint értékű hűtött és szárazáru csomagért 1500 forintot, a 3000 forintos zöldség-gyümölcsért 1200, míg az 1500 forint értékű pékárukért csupán 600 forintos „munchos” árat kell fizetned. Azon túl, hogy ételt mentesz, új termékeket is felfedezhetsz, hiszen az adott alapanyagok felhasználásával új ételeket, recepteket is megismerhetsz.

A pékáruk a Munch-lista élén

A legnépszerűbb csomag a bevezetés óta a pékáruké: az eladások mintegy 41 százalékát ezek teszik ki. 2024-re 30 százalékról 37 százalékra nőtt a kereslet a második helyen álló zöldség-gyümölcs csomagok iránt. Utána következnek a hűtött és hűtést nem igénylő élelmiszerek. A kezdeményezés sikerét jól mutatja, hogy segítségével a bevezetés óta a SPAR üzletekben közel 900 ezer Munch csomag talált gazdára.

Nehéz sorsú embereken is segít a SPAR

Az az élelmiszer sem megy veszendőbe, amit a Munch-on keresztül esetleg nem sikerül értékesíteni. A jó minőségű cikkeket ugyanis a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve hátrányos helyzetű családok, idősek, betegek, hajléktalanok kapják meg. Végül az olyan, állati eredetű élelmiszert, amelyet a minőségmegőrzési/fogyaszthatósági idő lejárta előtt nem vásároltok meg a Munch-on keresztül, vagy nem jut el a szeretetszolgálathoz, a SPAR állatmenhelyeknek, vadasparkoknak ajánlja fel. A maradék pedig biogázüzembe kerül.

A rendszer működésével kapcsolatosan minden információt itt érhetsz el: https://www.spar.hu/munch

Rovatok