Index Vakbarát Hírportál

„Tanulás, sport, egészség” – egyedülálló sportösztöndíj a pécsi orvoskaron

2024. június 3., hétfő 08:52

Óriási sikert aratott a pécsi orvoskar csapata a 2024-es Medikus Kupán, elhozva Debrecenből az első helyezésért járó vándorkupát. A siker egy teljesen új stratégián alapult, amit a pécsi orvosképzőn dolgoztak ki, a 2023 óta futó, kifejezetten a Medikus Kupához kapcsolódó Sportolói Ösztöndíj anyagi és mentális támogatást is nyújt a sportolni vágyó hallgatók számára.

A nagy múltú Medikus Kupát 1972 óta rendezik meg minden évben, a helyszín évről évre vándorol a négy orvosképző - a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar - városa között.

A kupa mára jóval több pusztán nagy szabású, orvosképzők közötti sportversenynél: rengeteg hallgatót mozgat meg, akik a mérkőzések után különböző kulturális eseményeken, előadásokon, koncerteken kapcsolódhatnak ki. A komoly presztízsértékkel is bíró megmérettetés rendkívüli népszerűségnek örvend a versenyzők, az őket biztató szurkolók és az egyetemek vezetőinek körében egyaránt. Díjazzák a női és férfi csapatokat, illetve az egyetemek összesített eredményét is, emellett minden sportágban különdíjakat osztanak a legjobb, legeredményesebb sportolóknak.

Idén tavasszal ötvenegyedik alkalommal rendezték meg a kupát, melyen női és férfi csapatok kispályás labdarúgásban, kézilabdában, röplabdában, kosárlabdában és vízilabdában mérték össze a tudásukat. Ahogy arról az MTI is hírt adott, az április 19-21. között zajlott megmérettetésen legjobb egyéni teljesítményt nyújtó versenyzők és csapatok a záróünnepségen vették át a kupákat, a vándorserleget a Medikus Kupa abszolút győztese, a Pécsi Tudományegyetem csapata vihette haza.

A siker pécsi receptje

A 2024-es Medikus Kupa legjobbjainak a pécsi orvosképző hallgatói bizonyultak. A kupára történő felkészülés tavaly óta újragondolva, egyedülálló keretrendszerben zajlik, működésére pedig a Pécsre érkezett vándorkupa a bizonyíték. Az új stratégiát Téczely Tamás vezetésével dolgozták ki a karon, aki 33 évig dolgozott az egyetemen a sport szolgálatában, ebből 13 évig egészen a nyugdíjazásáig a Testnevelés- és Mozgásközpont igazgatója volt. Több évtizedes tapasztalata miatt dr. Nyitrai Miklós, a PTE ÁOK dékánja felkérte, hogy legyen az újonnan létrehozott Medikus Kupa Bizottság vezetője. Az új grémium létrehozásának célja egyrészt az volt, hogy a Medikus Kupa egyfajta branddé váljon az egyetemen mind a hallgatók, mind az oktatók körében, másrészt egyre több hallgatót motiváljon a sportolásra és a kupán való részvételre, a minél jobb eredmény elérése érdekében.

A »Tanulás, sport, egészség« mottóra alapozva alkottuk meg a stratégiát, amit egy piramis formájában állítottunk fel

 – kezdi az új módszer bemutatását Téczely Tamás.

A piramis alapját a sportolók, a Medikus Kupára készülő csapatok, a szurkolók és a cheerleaderek alkotják, mivel a rendezvény róluk szól, és nélkülük nem elérhető a siker. A következő szinten az edzők szerepelnek, akik nagy szaktudással és lelkesedéssel készítették fel a csapatokat a kupára. Felettük a sportegyesületek (PEAC, Medikus SE), majd a Medikus Kupa Bizottság és az általuk felkért sportági felelősök következnek. A bizottság munkáját nagy mértékben segítő ÁOK Testnevelés és Mozgásközpont a következő szint, melyet az ÁOK Hallgatói Önkormányzat követ. A piramis legtetején áll a dékáni vezetés, akivel a folytonos kapcsolattartás is segítette az eredményességet.

Téczely Tamás azt is elmondta, hogy a stratégia kialakítása után a következő lépés az edzők, másodedzők megkeresése és felkérése, illetve a megfelelő szintű edzéshelyszínek biztosítása volt. A bizottság felkérte őket, hogy a sportági felkészítés mellett sok gondot fordítsanak a közösségépítésre a csapatépítő programok beiktatására is, egyúttal részletes munka- és feladattervet készített a különböző szinteken szereplő szervezeteknek.

Az új stratégia és az egyedülálló sportösztöndíj találkozása

A felkészülést heti két edzésre kellett megtervezni. A bizottság különböző motivációs elemeket is beépített a programba. A legvonzóbb az sportösztöndíj volt, melynek szabályzata meghatározta, hogy az edzések arányában kaphattak jutalékot a sportolók attól függően, hogy a teljes szezonban hány alkalmon vettek részt. Eredményességi díjazást is kidolgozott a bizottság annak függvényében, hogy milyen helyezést ért el a csapat, a negyedik helyezésért már nem járt jutalék. Ingyenes konditerem-használatot és masszázslehetőséget is biztosítottak a sportolóknak, új tornacipő vásárlása esetén pénzbeli hozzájárulást is kaptak, továbbá a sportfelszereléseket is megtarthatták a kupa után, örök emlékként. A bizottság különböző közösségépítő programokat is támogat: az edzéseket követő közös vacsorákat, vetélkedőket, ahol felszabadulhattak és jobban megismerhették egymást a sportolók, kötetlenebb formában.

Hogyan építkeznek tovább 2026-ig, a pécsi Medikus Kupáig?

Téczely Tamás elmondása alapján marad ez a stratégia, amit a 2024-es évben alkalmaztak. A piramis továbbra is az alapot képezi, de az első évben megszerzett tapasztalatokat szeretnék felhasználni, illetve javítható elemeket beépíteni a felkészülésbe. Az edzőktől kért beszámolókat is elemzik, illetve összesítik, melyek szintén segíthetik a további munkát.

Anyagi és mentális támogatást is nyújt a Sportolói Ösztöndíj

A Medikus Kupán a többnyire orvostanhallgatókból álló csapatokat kiegészítik a Gyógyszerésztudományi és az Egészségtudományi Kar hallgatói is. A 2023-as évben elindított Medikus Kupához kapcsolódó Sportolói Ösztöndíj anyagi és mentális támogatást nyújt a sportolni vágyó hallgatók számára. Az ösztöndíjban minden olyan hallgató részesülhet, aki a versenykiírás alapján szerepelhet a Medikus Kupán és csapatok edzésein részt vesz. Téczely Tamás rámutatott, a juttatásból azok is részesülnek, akiknek nem sikerült bekerülniük az utazó keretbe, az eredményességi díj azonban már csak a jó eredményt elérő csapattagoknak és edzőknek jár – mutat rá a Medikus Kupa Bizottság vezetője.

Hozzátette, az új stratégia kiépítésének és a Sportolói Ösztöndíj létrehozásának alapvető célja az volt, hogy a 2026-os pécsi Medikus Kupát is megnyerjék. Az idei győzelemmel már most magasra tették a mércét és azon dolgoznak, hogy a megőrizzék a helyüket a képzeletbeli dobogó tetején.

Rovatok