Index Vakbarát Hírportál

Nyaralni indulsz? Öt remek könyv, amit érdemes berakni a bőröndbe

2024. július 26., péntek 00:02

A nyárnak csak könyvvel van értelme. Öt remek kötetet ajánlunk láblógatós délutánokra.

Krimiket és fantasyregényeket is szívesen vesznek le a polcról a könyvet gyakran vásárló megkérdezettek, míg a ritkán vásárlók elsősorban a szórakoztató irodalmat keresik – derül ki a Libri friss, olvasási szokásokról szóló kutatásából. Az ismeretterjesztő műfajok népszerűsége is magas, ezek a kötetek a második helyen állnak, a szépirodalom pedig a harmadik helyet szerezte meg.

Az biztos, hogy a könyvnek presztízsértéke van, a legtöbben általában intellektuális tevékenységként gondolunk az olvasásra. Az emberek kevésbé merik felvállalni, ha szórakozásból olvasnak, vagy ha „csupán” a borító alapján választják ki új olvasmányaikat. Holott a kutatás eredményei szerint a könyvolvasók több mint fele szórakoztató irodalmat választ. A Libri legújabb, olvasásnépszerűsítő nyári kampánya azt szeretné megmutatni, hogy szinte teljesen mindegy, mit olvasunk, a lényeg, hogy vegyünk a kezünkbe könyvet.

A tökéletes nyári naphoz egy izgalmas könyv ugyanis legalább annyira hozzátartozik, mint a napernyő, a legyező, egy finom lángos vagy egy pohár jegeskávé. Éppen ezért öt egészen különböző – más-más műfajú és témájú – könyvet ajánlunk a következő nyári hetekre. Van köztük „balatoni krimi”, romantikus regény, díjnyertes olasz ifjúsági regény és kortárs magyar generációs próza is.

A könyvkereskedő szezonális üzenete szerint ugyanis a nyárnak csak így van értelme!

Szlavicsek Judit: Halál Tihanyban

Egy letehetetlen krimi, amely a Balaton partján játszódik. Szlavicsek Judit legújabb regényében Kardos Júlia nyomozót követhetjük, aki egy kettős gyilkosság tettesét keresi. A helyszín egy illusztris hotel, az áldozat egy befolyásos, vagyonos esküvői vendég. Mindenki gyanús, aki az esküvőn részt vett...

Julie Caplin: Álomkastély Franciaországban

Keresve sem lehetne jobb könyvet találni a nyári pihenéshez, strandoláshoz. A könnyed, humoros regény tele van a francia gasztronómia remekeinek és Champagne régiójának gyönyörű leírásaival. A történet egy fiatal lányról, Hattie Carter-Jonesról szól, aki szerelmi csalódása után semmi másra nem vágyik, mint a felejtésre. Kapva kap az alkalmon, hogy Franciaországba utazzon. Az utazás jó kalandnak ígérkezik, ugyanis a barátnőjének esküvőjét kell megszerveznie. Ám hiába próbálja magát távol tartani a romantikától, a szerelem csak rátalál.

Paola Zannoner: Az utolsó világítótorony

Egy gyönyörű, régi világítótorony áll valahol az isten háta mögött, a tengerparton. Szép és szomorú emlékeket egyaránt őriz. A nyáron tizennégy kamasz veszi birtokba a tornyot. Mindenkinek megvan a maga rejtegetni való sebe. Nem indul zökkenőmentesen a táborozás, de aztán közelebb kerülnek egymáshoz a fiatalok, barátságok, szerelmek köttetnek. A kérdés csak az, hogy ki milyen élményekkel lép át a felnőtté válás küszöbén. A könyv 2018-ban elnyerte a rangos Premie Strega olasz irodalmi díjat, a regény most jelent meg először magyar fordításban.

Jojo Moyes: Mióta megszerettelek

A brit írónő legismertebb műve, a Mielőtt megismertelek világszerte nagy sikert aratott, sőt filmadaptáció is készült belőle. A trilógia harmadik része New Yorkban játszódik, ide költözik Louisa Clark Londonból, hogy feldolgozza múltját és új lehetőségeket találjon. A nyüzsgő metropoliszban találkozik Joshua Lewisszal, egy gazdag bankárral, akivel különleges kapcsolatot alakít ki. A történet Louisa önfelfedezéséről és újrakezdéséről szól.

Görcsi Péter: Várni a 29-esre

Görcsi Péter első regénye Magyarországon, Angliában és Norvégiában játszódó fejlődésregény, tele generációs tapasztalatokkal, sorsfordulókkal. Márk mindennapjait a 29-es buszra való várakozás és az utazás tölti ki, miközben elgondolkodik életének nagy kérdésein. A buszon különféle emberekkel találkozik, akik valamilyen módon befolyásolják gondolatait és döntéseit. Márk az utazások során szembesül saját félelmeivel és reményeivel, a múlt és a jelen közötti összefüggésekkel, és végül rájön: a várakozás és az utazás nemcsak fizikai, hanem lelki értelemben is az önmegismerés fontos része.

Rovatok