Családi programok, ingyenes kóstolók, szakmai workshopok és Michelin-csillagos séfek exkluzív élményétkezései várják a Balaton Wine & Gourmet látogatóit szeptember 6-7-8 között, mindez az ország egyik legszebb rendezvényhelyszínén, a csodálatos, fás-ligetes természeti környezetben elterülő Veszprémvölgyben.
A minőségi ételeknek és italoknak szentelt ünnepen a balatoni régió gasztronómiai csúcsszereplői, éttermek és borászatok lesznek jelen. A kiállító pavilonok mellett öt helyszín – nagyszínpad, mercato színpad, jezsuita templom, borszakmai sátor és gyereksátor – várja az érdeklődőket, akik összesen mintegy félszáz izgalmas program közül választhatnak.
A Balaton Wine & Gourmet programjainak zöme idén a díszvendég, a gasztronómia nagyhatalomnak számító Olaszország kulináris értékei köré épül. Egyaránt lesznek nagyközönségnek szóló ingyenes előadások és kóstolók, valamint ínyenceknek szánt workshopok, vezetett kóstolók és exkluzív élményétkezések is. Ez utóbbiak a rendezvény lélegzetelállító atmoszférájú programhelyszínén, a 18. században épült jezsuita templomban kapnak helyet.
Itt rendezik többek között azt a három élményétkezést, amelyet két Michelin-csillagos olasz sztárséf – Giuseppe di Iorio (Michelin-csillagos séf, Aroma étterem, Róma) és Mauro Elli (Michelin-csillagos séf, Il Cantuccio étterem, Albavilla) prezentál - együtt és külön-külön is megmutatva művészetük legjavát. Szeptember 6-án a 2 csillagos olasz meló, szeptember 7-én az Aroma, szeptember 8-án pedig az Il Cantuccio élményétkezésre válthatnak külön belépőt az ínyencek.
Szintén olasz földről érkezik Gabriele Valota sommelier, az Assoenologi, az olasz borszakmai szervezet szakértője, aki szuper-prémium borokat mutat be vezetett kóstolóján. De a bor mellett önálló kóstolón megjelennek a buborékok is az olasz italkultúra legszebb tételeivel, a prosecco-tól kezdve a franciacortán át a hagyományos palackban érlelt pezsgőig pukkannak a palackok.
A jezsuita templomban lesz Dr. Fiáth Attila vulkanikus bor bemutatója is, amely a Badacsony és a Somló mellett a Vezúv és az Etna borászati különlegességeit veszi sorra. A borprofesszor egy másik előadásában pedig összecsap majd észak és dél, és eldönthetetlen versenyben megmérkőznek egymással a Balaton északi és déli partjának borai.
A Zöld arany mesterkurzus a mediterrán étkezés egyik meghatározó alapelemének, az olivának sokféleségét mutatja be. Ebben a különleges világban nem kisebb szakértő, mint az Olasz Nemzeti Olívaolaj Kóstoló Szövetség alelnöke, Marcello Scoccia lesz a vezetőnk.
A pezsgők egy különleges szeletét képviselő, hozzáadott cukor nélkül készített proseccok és Champagne-ok zero dosage vagy brut nature tételei kapnak reflektorfényt azon a kóstolón, amelyet Czipó Balázs, a nagyhírű hazai pezsgőmanufaktúra, a Törley szakértője vezet majd.
A nagyszínpadon kulturális programok, ingyenes kóstolókkal egybekötött étel- és italbemutatók kapnak helyet: lesz többek között tészta, pizza, pármai sonka és olíva bemutató, a szervezők megidézik az 50-es, 60-as évek olasz dolce vita hangulatát zenével és robogókkal, valamint megjelenik az olasz édes élet keserűinek és aperitifjeinek bódító világa is. Az olasz bárkultúra kiválóságait Fabio Bacchinak, a Roma Bar Show társalapítójának köszönhetjük, a melléjük szóló zenét a Wine and Vinyl tulajdonosa élőben keveri majd a színpadon.
A Berkel és Párma bemutatón a világhírű szeletelőgép és az eredetvédett sonka kettőse lép színre. A míves darabokat Eric Luca Berkel műgyűjtő és restaurátor, illetve a márka hazai nagykövete, Kertész Mirjam mutatják be, s természetesen a szájban szinte elolvadó hajszálvékony sonkaszeleteket meg is lehet majd kóstolni.
Kerekasztal-beszélgetések is színesítik a programot: Horkay András CEWI alapító vezetésével hallható majd az az eszmecsere, amely a Balaton fenntarthatóságának égető kérdését, a klímaváltozás következményeit járja körül borászati szempontból, Dr. Mészáros Gabriella pedig a nők borászatban, borkultúrában betöltött szerepéről beszélget majd vendégeivel.
A nagyszínpad mellett újdonságként az olasz mercatók világát megidéző színpad is becsatlakozik a Balaton Wine & Gourmet programhelyszínei közé. Itt bemutatók és kóstolók veszik sorra az olasz gasztronómia alaptételeit, és adnak ízelítőt a pizza, pasta, gelato és kávé univerzum egyedülálló ízkavalkádjából.
A CEWI borszakmai élménysátorban regisztrációhoz kötött előadásokon és vezetett kóstolókon vehetnek részt a látogatók. Horkay András nemzetközi borakadémikus és az általa vezetett CEWI szakemberei idén is izgalmas témákkal várják a látogatókat. A Méret a lényeg? című előadásukon a nagy, azaz a magnum palackos érlelés kérdését járják körül, Balaton-parti tételek segítségével. A Balaton máskép a jól ismert fajták mellett a mára többnyire feledésbe merült szőlőfajtákból készített borokat mutatja be. A Hazai vs. nemzetközi pedig a hasonló illat- és ízkarakterű hazai és nemzetközi szőlőfajtákból készített borokat veszi górcső alá.
A szervezők gondoltak a legkisebbekre is. A gyereksátorban Kalas Györgyi vezetésével gasztrofoglalkozások várják a legkisebbeket. Lesz tésztasuli, tiramisu és arancini készítés, kizárólag gyerekeknek!
A Balaton Wine & Gourmet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa örökségeként, az Olasz Külkereskedelmi Intézet társszervezésében, az E.ON Hungária Csoport főtámogatása mellett fogadja látogatóit.
Balaton Wine & Gourmet
Szeptember 6-7-8.
Helyszín: Veszprém, Veszprémvölgy, Kolostorok és kertek
Web/jegyek: https://www.bwg.hu
FB: https://www.facebook.com/balatonwineandgourmet
Insta: https://www.instagram.com/balaton_wineandgourmet/
YT: https://www.youtube.com/@balaton_wineandgourmet