Index Vakbarát Hírportál

A legkíméletesebb és leggyorsabb kétlézeres szemműtét

2024. szeptember 10., kedd 08:24 | aznap frissítve

Már a 80-as évek vége óta elérhető Magyarországon a lézeres szemműtét, amellyel a rövidlátás, a távollátás és a cilinder (asztigmia) korrigálhatók. A lézertechnológia azóta is folyamatosan fejlődik, ennek köszönhetően az eljárás maximálisan biztonságos, sőt mára már rutinműtétnek számít. Az elmúlt évek innovációi a gyors regenerálódást és a kíméletességet helyezték fókuszba, mindamellett, hogy a lézer kezelési ideje másodpercekre csökkent.

A tavalyi év legnagyobb újdonsága a robotasszisztált Visumax Robotic* kezelés volt. Dr Fekete Orsolya, az ország egyik legtapasztaltabb refraktív sebésze végezte elsőként Magyarországon.

Nézze meg Dr. Fekete Orsolyával, a Sasszemklinika vezető műtőorvosával tavaly készített interjút!

Most őt kértük meg, hogy egy év távlatából foglalja össze a kezeléssel kapcsolatos tapasztalatait:

Egy év alatt a legnépszerűbb eljárássá vált a Visumax* Robotic lézeres szemműtét

Tavaly került bevezetésre ez az új kezelés. Milyen tapasztalatokat szűrhetünk le?

Igen, egy éve kezdtünk Visumax Robotic* lézeres szemműtéteket végezni egy teljesen új lézerrel. Minden paramétere a legújabb technológiát képviseli. Mára eljutottunk oda, hogy a pácienseink körében ebből a kezeléstípusból végezzük a legtöbbet. Mindez annak köszönhető, hogy ez az újfajta eljárás nagyon-nagyon gyors, a páciensek számára lényegesen kevesebb stresszel jár, és kíméletesebb a szemhez.

Mennyire ismert ez a kezelés globálisan? Hazánkban miért pont a Bécsi úti Sasszemklinikán végezték először?

Mi a Sasszemklinikán folyamatosan figyeljük a nemzetközi piacot. Ha megjelenik egy újdonság kivárjuk az eredményeket, de csak akkor hozzuk el Magyarországra, ha van már mögötte többezer megműtött szem és tapasztalat. Így történt ez a Visumax Robotic* kezelésnél is. A robotasszisztált lézert néhány éve alkalmazzák világszerte, számos európai és ázsiai országban, jellemzően olyan klinikákon, ahol anyagilag készek befektetni a legmodernebb technológiákba.

Kíméletes a szemhez, és akkor is alkalmazható, amikor más műtéti megoldás nem

Milyen látásproblémákra ad megoldást a Visumax Robotic * és miben forradalmi?

A Visumax Robotic* kezeléssel a minimum és maximum kezelhető dioptriahatár rövidlátóknál (akik távolra nem látnak jól) -1 és -12 között, távollátoknál (akik közelre nem látnak jól) +1 és +5,5 dioptria között, és asztigmia esetén 6 dioptra. Orvosként azért ajánlom a korábbi kezelésekhez képest, mert kíméletesebb a szem mélyebb rétegeihez.

Kíméletes és gyors, de mit jelent ez a páciensnek?

Gyakorlatilag 7-8 másodperc alatt történik meg az, ami eddig 50 másodperc, vagy 1 perc alatt történt. Vákuummentes, tehát a páciens nem érez nyomást, kellemetlenséget, illetve szakmai szempontból előny, hogy a szem belsejére nem fejtünk ki erőhatást, nincs nyomásemelkedés a szemben, ezért fájdalommentes. Öröm látni a kontrollokon a páciensek felszabadultságát, boldogságát. Sokan szoronganak amiért nem jó a látásuk, a műtét után azonban ez is megszűnik.

Nincs miért izgulni, hiszen egy szempillantás alatt tisztább a látás, még komplikáltabb esetekben is

Bárkinél elvégezhető ez a kezelés, kortól, anatómiától függetlenül?

18 év alatt nem operálunk, és 65 év a felső korhatár. De nem csak az évek számítanak, hanem az alkalmassági vizsgálat eredménye. A paciensek egy 2 órás alapos alkalmassági vizsgálaton vesznek részt, ahol feltérképezzük a szem egyéni jellemzőit, és többezer mérési adatot rögzítünk mindkét szemről pl. dioptria, szaruhártya vastagság, szem topográfiája, szemnyomás stb.

Van esetleg kifejezetten olyan eset, amikor nyugodtan kijelenthetjük, hogy csak  a Visumax Robotic* lehet a megoldás?

A tapasztalatunk az, hogy az új technológia alkalmazásával több szemüveges válhat alkalmassá lézeres szemműtétre. Kifejezetten ezt a kezelést ajánljuk, ha valakinél anatómiailag nehezebben kivitelezhető a műtét, mert mélyebben ülnek a szemei. Ezen kívül kifejezetten ajánljuk magasabb, azaz -8 dioptria felett, ahol a szemgolyó megnyúlt, vagy stresszes, izgulós páciens érkezik. Mivel ennél a kezelésnél nem kell vákuumot alkalmazni, kiválóan alkalmazható szem bevérzésére hajlamos eseteknél is. Viszont, ha valakinek a szemfenéken van elvékonyodása, van egy lyuk a retináján, akkor csak ezt a technikát lehet alkalmazni.

A robotasszisztencia segíti az orvos munkáját, a páciensnek nagyobb nyugalmat jelent a műtőasztalon

Benne van az eljárás nevében a Robotic, miben más ez, mint a hagyományos lézerek?

Szeretném eloszlatni azt a kételyt, hogy itt bármilyen szakaszát a műtétnek egy robot vette volna át. A műtőben mindig egy orvos volt, és marad is. A robot-asszisztens feladata videókamerákkal és ultrahangos érzékelőkkel 3 dimenzióban megfigyelni a páciens pozícióját, és segíteni az én munkámat. Ez az új lézer rendkívül precíz, mikron pontossággal dolgozik, ami kevesebb, mint egy átlagos emberi hajszál 100-ad része. Egyébként a páciensnek is megnyugtatóbb, hogy egy teljesen automatizált rendszert lát a feje felett.

A műtét után még gyorsabb regenerálódás – már a műtét estéjén tisztul a látás

A műtét után mit érzékelnek a páciensek, milyen élményekről számolnak be? Előfordulhat bármiféle kellemetlenség a műtét után?

A Visumax Robotic kezelés után 10-ből 7 páciensem úgy áll fel, hogy „Csak ennyi volt?” Mivel a műtét során nem alkalmazunk vákuumot, az eljárás kíméletesebb, ami egy lényeges különbség a hagyományos kezelésekhez képest. Közvetlenül a műtét után a páciensek először homályos látást tapasztalnak, mintha víz alatt nyitnák ki a szemüket, de pár óra után a látás kitisztul. A lézeres szemműtét napján már lehet mobiltelefont használni, számítógépen dolgozni, tévét nézni, a másnapi kontrollra már autóval érkezhetnek. A műtétet követően csepegtetni kell és kontrollvizsgálatra jönni. Átmenetileg szemszárazság és esti fényudvar látás fordulhat elő.

Végül egy személyes kérdés: amikor nem lézerrel dolgozik a hétköznapokban, milyen olyan jellegű otthoni tevékenységet végez, ami teljesen kikapcsolja? Illetve ki volt a legutóbbi kedvenc páciense?

A sport és a kirándulás kapcsol ki, felszabadító érzés. Minden páciensemet szeretem, de Szabó-Sípos Barnabás az egyik legutóbbi kedvencem. A műtét előtt kicsit meg kellett nyugtatnom, hogy oldódjon a kezdeti lámpaláza: izgult. Szeretem a színész-művész pácienseket, mert jó velük kommunikálni, nagyon jól megtalálom velük a közös hangot. A legutóbbi kontrollon amikor találkoztunk azt mondta, hogy szemüveg nélkül mindent tud csinálni. Vitorlázik, olvas, fest, mindenhez tökéletes lett a látása ...

Az ÚJ Visumax * Robotic kezelés most 140 000Ft kedvezménnyel vehető igénybe a Sasszemklinikán! Jelentkezzen alkalmassági vizsgálatra !

Rovatok