Index Vakbarát Hírportál

A LÉGI LÉZERES TÉRKÉPEZÉS SEGÍT AZ ÁRVÍZ ELLENI VÉDEKEZÉSBEN IS

2024. október 9., szerda 00:02

A legmodernebb légi lézeres térképezési eljárással készülő országos EnviMAP* felmérés segít az árvíz elleni védekezésben is. A felmérést végző Envirosense Hungary Kft. több érintett Duna-menti település számára is ingyenesen elkészítette az egyes vízszintekhez tartozó elöntési térképeket, ezzel is segítve a védekezési munkálatokat. A felmérés adatai nagy segítséget jelentenek több szakterületen dolgozók számára, például az építőiparban, az agráriumban, az erdőgazdálkodásban, a közműszektorban, a régészetben, de még a településüzemeltetésben is.

A 2024-es dunai árvíz is megmutatta az utóbbi években egyre gyakoribbá váló időjárási szélsőségek hatását. A hirtelen nagy mennyiségben lehulló csapadék Magyarországon egyre több települést érint, évente egyre több alkalommal zúdul özönvízszerű eső egy-egy országrészre, vagy településre.

A kialakuló árvizekre és csapadékok miatti lokális elöntésekre fel kell készülnünk. A felkészülés elképzelhetetlen előzetes tervezés, részletes térképek és számítógépes modellek nélkül. A modellezés alapja egy országosan elkészülő lézeres, ún. LIDAR felmérés, ami nagy pontosságú domborzati adatbázist hoz létre, így a lezúduló víz várható útja és dinamikája előre pontosan szimulálható.

A részletes domborzatmodell segítségével az egyes árvízi elöntési szintek is meghatározhatók.

Ugyanez a modell segíti a települési villámárvizek érintett területeinek körülhatárolását, ahol előre kiszámítható az összegyűlő csapadékvíz mennyisége és áramlásának útja is. Ez a vizsgálat már több hazai településen elkészült, ami megalapozta a csapadékvíz-elvezető rendszerek tervezését és megépítését.

Az országos LIDAR adatbázis nemcsak a vizek káros hatásai elleni védekezéshez nyújt nagy segítséget, hanem több szakterületen is nélkülözhetetlen a nagy részletességű és pontos adatbázis, ami a https://envimap.hu oldalon elérhető.

Érdekességként töltsétek ki a LIDAR domborzati adatokból összeállított kvízünket!

https://envirosense.hu/2023/05/08/kviz-lidar/

Rovatok