Index Vakbarát Hírportál

Lószarcsapda a kerékpáros kanyarban

2010.08.31. 11:12

Hétfő reggel alattomos lószarlepényekre futhatott rá az a gyanútlan kerékpáros, aki az Árpád hídi biciklisávon akart átkelni. A bringások által láthatóan már kilapított lócitromon többen megcsúsztak az egyébként forgalmas átkelőn.

A hídon gyakran átjáró biciklisek szerint elég gyakori, főleg hétvégén, vagy hétfőn, hogy lócitromok között kell szlalomozni a kerékpárút egyenes szakaszán. Most azonban többen kiakadtak, hogy a Margit-sziget északi lehajtójának kanyarjában, alig kikerülhető módon ugrott eléjük a lószar.

Klikk a képre a veszélyes kanyarhoz!

 

Megkérdeztük a Fővárosi Közterület-felügyeletet, hogy lovagolhatnak-e egyáltalán az Árpád hídi járdán/kerékpársávon, és ha már rátévedtek, kinek kell eltakarítani utánuk a végterméket.

A válasz szerint a gyalog- és kerékpárút a gyalogos, a kerekesszék, és a kétkerekű kerékpár közlekedésére kijelölt út. A 1/1975 (II.5) KPM-BM rendelet, 13 § e), illetve g) azonban csak a más járművekre vonatkozó tilalmat határozza meg, nem tér ki a lovasokra.

Feltételezhető, hogy mivel a ló nem tartozik a más jármű kategóriába, így a jogszabály szerint nem tilos végigügetni a gyalogosok és kerékpárosok között.

A lószar - mint közterületen elhullajtott szennyeződés - megszüntetéséről az állatra felügyelő személynek kell gondoskodnia a köztisztasági szabálysértésről szóló rendelet 7. paragrafusa szerint. Ha nem teszi, 50 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

A szennyezés megelőzésre számos nemzetközi példa található. Ausztráliában, vagy az angliai Lancashire-ben például pelenkát kapnak a lovaskocsikat húzó lovak. (szöveg: Tenczer Gábor, fotó: Nak)



Rovatok