Index Vakbarát Hírportál

Jobbra vagy balra?

2012.03.20. 22:22

„Az egyik kormányt elengedve egy határozott ökölrázástól kapcsolódik be az index, amely aztán magától elalszik” – olvasható a bringaindex használatának magyarázatában. Éjszaka biciklizve a különböző fények valóban növelik a biztonságérzetet, meséli Kaszanitzky Mátyás a bringaindex névre hallgató karperec egyik feltalálója. Solt Ágival a gyerekek kanyarodási technikáját elemezve találták ki az eszközt. A szilikon karperec egyszerűen működik, bringázás közben könnyen be lehet kapcsolni, majd fél percig minden irányból jól láthatóan villog, nagyjából ennyi ideig kell a kart oldalra nyújtani, amikor kanyarodási szándékunkat kívánjuk jelezni. Van benne egy gyorsulás érzékelő, ez érzékeli az ökölrázást, és van benne egy kis óra, ami néhány másodperc után kikapcsol.

Az eszköz viszont egyelőre nem létezik. A Kezdheted.hu oldalon lehet adományokkal támogatni, és ha összegyűlik a szükséges összeg, a feltalálók legyártatják az első 50 darabot. Akik komolyan szimpatizálnak a találmánnyal, azokat ösztönzik is, hogy minél mélyebben nyúljanak a zsebükbe. A rendszer lényege, hogy kreatív ötletek valósulhassanak meg egy, a megszokottól eltérő finanszírozási lehetőséggel, a crowdfundinggal. A módszer az Egyesült Államokban már bevált, a Kickstarteren sok millió dollárt költenek el magánadományozók kis összegű támogatások formájában. Teljesen egyszerű, a közösség dönt, mit tekint értéknek.

Ha érdekel, miről szól pontosan a crowdfunding, itt megtalálod Földes Léna erről szóló tanulmányát (pdf)>>

A bringaindex feltalálói is bíznak abban, hogy a rendelkezésre álló idő alatt (az oldalon megtalálható a visszaszámláló) sikerül összegyűjteni annyi pénzt, hogy elkezdődhessen a gyártás, és talán hosszú távon tömegesen is onthassák a villogó és ökölrázó karpereceket.

A Kezdheted.hu üzemeltetői tisztában vannak azzal, hogy az embereknek idő kell, hogy megszokják. A januári indulás óta eltelt időben azt tapasztalják, hogy első körben mindenki megörül az ötletnek, lelkesedik a találmányokért, de itt jellemzően megáll a dolog, miközben a támogatással bárki az alkotási folyamat részesévé válhat.

Féklámpát nem akar valaki tervezni? És a szép sárvédőkkel mi a helyzet?



Rovatok