Index Vakbarát Hírportál

Ön visszamenne túrázni oda, ahol lebénult?

2014.07.16. 11:36

Alex Brooke-Turner 21 éves volt, amikor a barátaival Londonból Horvátországba terveztek biciklitúrát. A fiú csak annyira emlékszik: egyik nap eltörtek a küllői, és mivel minden zárva volt, ezért egy campingben töltötték a napot. Másnap elment a boltba, hogy kaját vegyen, a következő emléke pedig már az, hogy a földön fekszik, és a barátai ébresztgetik, majd egy mentőbe rakják – onnantól se kép, se hang.

Alex súlyos balesetet szenvedett, amelyben mindkét lába lebénult, a gerincét pedig csavarokkal kellett megerősíteni. A barátai sokáig azzal viccelődtek, hogy nem baj, legalább nem kell vele többet biciklizniük. Tévedtek.

A 24 éves fiú több hónapnyi edzés után úgy döntött: kézzel hajtott biciklijével újra útnak indul, és felkeresi azt a helyet, ahol a baleset történt. Belgiumból, a Liege-i kórháztól indul (ahol korábban műtötték), és a tervek szerint Horvátországig teker, ahogy három éve is tervezte.

Alex Brooke-Turner egy kézzel hajtott biciklivel akarja megtenni az utat, a kerekesszékét autóval szállítják utána. A tervét a családja is támogatja, az apja is „nagy biciklis” – mondta a fiú a londoni Evening Standardnek.

Alex a balesete óta egyébként már megszerezte a közgazdasági diplomáját és több sportversenyen is részt vett. A mostani túra egyben egy jótékonysági akció is: a fiú 5 ezer fontot szeretne összegyűjteni, amit egy gerincsérültekkel foglalkozó szervezetnek ajánlana fel.



Rovatok