Index Vakbarát Hírportál

Szenzációs kiegészítő a bringásszemüveghez

2016.01.10. 11:23

Az ezen a héten zajló Las Vegas-i Consumer Electronics Show (CES) a bringásoknak is tartogatott néhány érdekességet. A Garmin például napszemüvegre erősíthető head up displayt és hozzá tartozó kiegészítőket adna a bringásokra, a Bell pedig egy 360 fokos látószögű kamerát.

Nemcsak a nyolcvannal völgybe száguldó országúti versenyzők számára lehet hasznos a Garmin új, kifejezetten bringásoknak kitalált kiegészítője a Varia Vision, amelyet a Las Vegas-i kiállításon mutattak be.

A közönséges napszemüvegre erősíthető  head up display  a vadászrepülőkön évtizedek óta használt rendszerhez hasonló apró kijelző, amellyel sokkal könnyebb és biztonságosabb lehet a bringázás. A CES újdonsága a Garmin egyéb kiegészítőihez csatlakoztatva, menet közben a szem elé vetíti a legfontosabb információkat: ha egy sebességmérőhöz párosítjuk, a menetadatokat követhetjük, ha okosórához, akkor az életfunkcióinkat.

A Varia nem csupán a bringás geekek kiegészítője, hanem lehetőség, hogy ne kelljen rendszeresen levenni a szemünket az útról. GPS-hez kapcsolva egyszerű nyilakkal, távolságadatokkal és utcanevekkel segíti a tájékozódást, de a legérdekesebb nem is ez, hanem a Rearview Radar nevű önállóan is használható eszköz, amellyel a Varia Vision viselője hátrapillantás nélkül is észlelheti a látóterén kívül zajló forgalmat, egy közelítő és mellette hamarosan elhaladó autót, vagy egy másik kerékpárost.

Aki rendszeresen teker városban, pontosan tudja, mennyit könnyítene a helyzeten, ha nem kellene állandóan forgatnia a fejét, nehogy a figyelmetlensége miatt elüssék. Ha minden felsorolt funkciót egyszerre szeretnénk használni az okos szemüveg-kiegészítővel akkor 1500 dolláros, vagyis körülbelül 440 ezer forintos kiadásra számítsunk.

A Bell bukósisakok gyártója felismerte a mai hobbibringások videómániájának veszélyeit. Sokan egyszerűen a bukósisakjukra szerelik az ütésálló akciókamerákat, de ez veszélyes, mert egy szerencsétlen bukásnál nagyon megránthatja a bringás fejét a sisak felületéről kilógó hosszú erőkar. Videózni márpedig muszáj, és a most bemutatott  sisak tetejébe épített 360fly kamerával könnyedén lehet is, mégpedig akár 4K felbontásban és a nagylátószögű optikának köszönhetően körkörösen. 

A kamerás sisakhoz mobiltelefonos applikáció is jár, így azon Bluetooth- vagy wifi-kapcsolat segítségével nézhetjük a felvételeket, körbenézhetünk bennük és meg is vághatjuk őket az újabb kalandok előtt. A kis kamera természetesen hagyományos, 16:9-es képaránnyal is tud rögzíteni és egy feltöltéssel legfeljebb két órányi anyagot rögzíthetünk vele. 

Forrás: Velonews.com

Mi lenne, ha a szemüvegedben látnád, milyen a forgalom mögötted?

Közzétette: Kerékagy – 2016. január 10.


Rovatok