Index Vakbarát Hírportál

Lezárták a kerékpáros főutat a Duna-parton

2017.05.11. 17:24
Egy magáncég egyszerűen lekeríti a Kis-Duna mellett futó Eurovelo 6 nemzetközi kerékpáros főútvonalat a Ferencvárosban. Áthaladni lehetetlen lesz, és csak óriás kerülővel lehet az útra visszajutni. A háttérben üzleti vita húzódhat meg.

Olvasónk egészen sajátos, mondhatni magyar történetbe futott bele ma reggel, majdnem szó szerint: 

"A XXIII. kerületben élek, onnan a II. kerületbe járok dolgozni, jó időben, ha tehetem ezt biciklivel ejtem meg. Útvonalként Soroksárról indulva az Eurovelo 6-os számú kerékpárútvonalat használom a Közvágóhídig, majd a Lágymányosi hídon megyek át. A mai napon azt tapasztaltam, hogy ezen a már említett IX. kerületi szűk járdás szakaszon egy romos, hosszú idő óta nem használt ingatlan mögött a Duna felé, ahol a kijelölt kerékpárút halad a tulajdonos két helyen (felteszem telkének határain) kerítéstartó oszlopokat kezdett kihelyezni, elég egyértelműen az út lezárása szándékával, valamint egy "Magántulajdon" tábla is kikerült."

Ezt olvasónk finoman szólva is felháborítónak tartja, még akkor is, ha a kijelölt kerékpárút magántulajdonon fut keresztül. Elsősorban azért, mert kerülési lehetőség ott lévő betonkerítések és a Duna miatt egyáltalán nincs."

A Magyar Kerékpárosklub helyi szervezete a helyszínen próbált utánajárni a kérdésnek. Erre jutottak:

"A Laterex Építő Zrt. helyszínen tartózkodó munkatársának elmondása szerint, a 2024-es (meghiúsult) olimpia kapcsán felmérések készültek a területen. Ennek során megállapították, hogy a Laterex Építő Zrt. illetéktelenül parkolónak használ egy önkormányzati területet, amire visszamenőlegesen súlyos összegeket kellene fizetnie. Bosszúból a cég lezárta az E6 kerékpárutat, ami szerintük telekkönyvileg hozzájuk tartozik."

A megoldás, azontúl hogy olyan emberek életét keseríti meg, akiknek semmi köze ehhez a bérleti vitához, valószínűleg törvénytelen is a Kerékpárosklub szerint.

Lapunk már szerdán megkereste a ferencvárosi és a fővárosi önkormányzatot, mint jelezték, a válaszon dolgoznak.

Megkerestük az érintett céget is, válaszát szintén várjuk.



Rovatok