Index Vakbarát Hírportál

Idén nyáron indul a pozsonyi Bubi

2018.05.15. 15:23

Elindult a Bubi Pozsonyban is. Sajnos nem Pubinak hívják, pedig mennyire jó lenne már, vagy a város szlovák neve alapján akár maradhatna Bubi is. A hivatalos neve azonban Slovnaft BAjk lett, ugyanis míg nálunk a Mol, odaát a szlovák leányvállalat lett a keresztapja. 

A cég közleménye szerint Pozsony négy kerületében,  90 dokkolóállomással és 750 kerékpárral indítják el a rendszer, mely néhány héten belül kiépül. Még a vakáció előtt elkezdődik a tesztidőszak, és a valamikor a nyáron már igénybe is veheti mindenki a rendszert.

A szolgáltatás kidolgozásakor a budapesti tapasztalatokat is figyelembe vették, szóval alighanem rögtön átugornak egy csomó gyerekbetegséget. Hiszen mi azért már természetesen előrébb tartunk: a Bubi 1506 bringával és 125 dokkolóval működik, lassan négy éve.

A pozsonyi közbringarendszer – a Mol Bubihoz hasonlóan – részben európai uniós támogatásból valósult meg. A beépített számítógép mellett minden kerékpár tartalmaz egy GPS-eszközt, amelynek köszönhetően a kerékpár folyamatosan figyelemmel kísérhető. 

A sajtóközleményben azt ígérik, hogy „a speciális alumíniumkeret csökkenti a kerékpár súlyát, ezáltal pedig kényelmesebb utazást tesz lehetővé a hasonló európai kerékpármegosztó rendszerekben használt kerékpárokhoz képest”.

Ha jól sejtjük, ez azt jelenti, hogy könnyebb lesz a budapesti bringáknál is.

Neked is van bringád? Kövesd a Kerékagyat a Facebookon!



Rovatok