Index Vakbarát Hírportál

A CIA-t és a bürokráciát okolják 9/11 miatt

2004. április 14., szerda 18:29

A CIA felületesen dolgozott, a hírszerző és az elhárítő szervek nem dolgozott össze - lényegében ezt állapította meg előzetes jelentésében a 2001. szeptember 11-ei amerikai terrortámadást vizsgáló bizottság.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) nem tulajdonított megfelelő jelentőséget az Egyesült Államok ellen készülő 2001-es terrortámadások néhány árulkodó jelének, nem tudta ezeket az összképbe illeszteni - állapította meg a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat, illetve az amerikai titkosszolgálatok ezzel kapcsolatos kudarcának okait vizsgáló bizottság.

A röviden csak 9/11 bizottságnak nevezett, tíztagú, két párti testület szerdán nyilvánosságra hozott előzetes megállapításai szerint a 2001. szeptember 11-e előtt rendelkezésre álló figyelmeztető jelek és értesülések részletesebb vizsgálata leleplezhette volna a nagyszabású terrortámadást előkészítő összeesküvést.

Alaposabb és előrelátóbb elemzés kimutathatta volna, hogy az összeesküvők esetleg öngyilkos géprablókkal akarják végrehajtani a terrortámadást, és hogy ehhez a terroristáknak repülőgép-vezetői tanfolyamokat kell végezniük. Az árulkodó jelek megfelelő értékelése esetén fel lehetett, fel kellett volna figyelni a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) 2001 júliusi jelentésére, amely arról szólt, hogy terroristagyanús elemek repülőgép-vezetői tanfolyamok iránt érdeklődnek Arizonában.

Fel kellett volna figyelni arra a tényre is - állítja a bizottság -, hogy 2001 augusztusában őrizetbe vették a marokkói Zakariasz Musszauit, mivel gyanúsan viselkedett egy minnesotai repülőgép-vezetői tanfolyamon. (Az amerikai hatóságok feltételezése szerint a marokkói is részt vett volna a New York és Washington elleni terrortámadások sorozatban, ha nem vették volna előzőleg őrizetbe.)

Nem voltak ösztönözve

Az előzetes jelentés szerint az amerikai hírszerző közösség nagy erőfeszítéseket tett a kilencvenes évek közepétől a nemzetközi terrorizmussal kapcsolatos információk begyűjtése és elemzése végett, és sikerült is sok részinformációt begyűjtenie Oszama bin Ladenről és növekvő al-Kaida szervezetéről, de elmaradt az átfogó értékelés, a terrorveszély összegző felmérése. Mivel elmaradt a hírszerző közösség által begyűjtött adatok átfogó áttekintése, az sem vált világossá, hogy milyen hiányzó adatokat kellene még okvetlenül beszerezni.

Évtizedeken át kifinomult módszerei alakultak ki annak, hogyan kell titokban készülő, meglepetésszerű katonai támadásokra előre figyelmeztetni az Egyesült Államok vezetőit, de nem alkalmazták ezeket a módszereket a meglepetésszerű terroristatámadásokra való figyelmeztetés rendszerében.

Mindezért azonban nemcsak a CIA-t terheli felelősség, hiszen az csak része az ország teljes hírszerzési kapacitásának. Ott volt a baj, hogy az egymással laza kapcsolatban álló hírszerzői közösségek és kormányhivatalok nem voltak ösztönözve az együttműködésre és információik egymással való megosztására - állapította meg egyebek között a testület.

Rovatok