Index Vakbarát Hírportál

Békülne Merkellel a bajor CSU menekültügyben

2018. július 2., hétfő 12:20 | aznap frissítve

Hétfőn délután ötkor ül le tárgyalni Horst Seehofer belügyminiszter, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke és Anglea Merkel kancellár. Seehofer vasárnap este azt jelentette be: elégedetlen az uniós csúcson elfogadott menekültügyi megoldásokkal, ezért felajánlotta lemondását a belügyminiszteri és a pártelnöki posztról. Annyi lehetőséget azonban nyitva hagyott, hogy még tesz egy kísérletet Angela Merkellel a véleménykülönbségek rendezésére.

A CSU a konzervatív CDU testvérpártjaként vállal szerepet Merkel szociáldemokratákkal alkotott nagykoalíciós kormányában. A véleménykülönbség alapja, hogy a bajor CSU menekültügyben már nem hisz a közös uniós megoldásban. Horst Seehofer ezért kidolgozott egy tervet arra, hogyan tudná Németország saját hatáskörben védeni határait és szigorítani a menekültek befogadásával és kitoloncolásával kapcsolatos eljárásokat. Seehofer belügyminiszterként arra akar utasítást adni, hogy a német határról fordítsák vissza azokat a menedékkérőket, akiket egy másik uniós országban (Olaszországban, Görögországban vagy Spanyolországban) regisztráltak.

Merkel és a CDU ezzel szemben továbbra is a közös uniós megoldásban hisz, a német konzervatívok szerint az ilyen egyedi megoldások felborítanák a kényes egyensúlyt Európában, és konkrétan kiszúrnának az osztrákokkal. A CSU kritikáit is figyelembe véve Merkel az elmúlt hetekben több kormányközi megállapodást készített elő Görögországgal és Spanyolországgal arról, hogy visszafogadják azokat a menedékkérőket, akiket feltartóztatnak a német határon.

A CDU-ban úgy gondolják, hogy csak Seehofer megoldására nem lehet felépíteni a német menekültpolitikát. Ugyan Angela Merkel korábban azt mondta: Seehofer 63 pontos javaslatából 62 és féllel egyetért, a német nagykoalíció másik pártjának, a szociáldemokraták ennél sokkal több problémája van a bajorok keményvonalas javaslataival.

A hétvége után mindenki békülékenyebb hangot ütött meg hétfőn. Markus Söder a bajor tartomány miniszterelnöke hétfőn azt mondta: a CSU nem akarja felszámolni a CDU-val közös frakciót a szövetségi parlamentben , és a CDU/CSU pártszövetségnek a Német Szociáldemokrata Párttal közös kormányát sem. A CSU "készen áll a kompromisszumokra, a politikában ennek mindig így kell lennie" - mondta Söder.

Rovatok