Index Vakbarát Hírportál

Államosítást követelnek egy ukrán gépgyár dolgozói

2009. február 12., csütörtök 15:54 | aznap frissítve

A munkások február 3-án szállták meg a dél-ukrajnai vállalatot. Azt mondják, a végsőkig kitartanak.

Kitartanak követeléseik mellett a dél-ukrajnai Herszon város mezőgazdasági gépgyárát február 3. óta megszállva tartó munkások. Elmaradt bérük kifizetését és a privatizált üzem államosítását követelik. Ukrajnában egyedül a herszoni mezőgazdasági gépgyárban készülnek gabonaarató kombájnokat.

A gyárban nem csak a dolgozók és a tulajdonos konfliktusát kell rendezni, hanem vissza kell helyezni az üzemet mint jogi személyt Herszon megyébe, mivel az Kijev megyében van bejegyezve, mondta a dolgozók követeléseire reagálva csütörtökön Borisz Szilenkov, Herszon megye kormányzója az UKRINFORM hírügynökségnek.

A 120 éves múltra visszatekintő gyárban a problémák 2007-ben kezdődtek, amikor az üzem új tulajdonoshoz került, akinek Kijev közelében már volt hasonló profilú gyára. Tavaly márciustól akadozott a bérek kifizetése, szeptember óta pedig egyáltalán nem fizettek a dolgozóknak. A termelés hanyatlásnak indult, a gyár októbertől háromnapos munkahétre tért át, novemberben elkezdődtek az elbocsátások. Mivel a fiatalok és a középkorúak önként felmondtak, a gyárban főként az idősebb "veteránok" maradtak, akik életük fontos részének tekintik az üzemet.

A gyárfoglalás egy nappal azután történt, hogy az üzem 300 dolgozója Herszon központjában spontán tiltakozó tüntetést tartott, amelyen szélsőbaloldali szervezetek képviselői is felszólaltak. Az igazgatósági épületbe ellenállás nélkül bejutott munkások üzemi tanácsot alakítottak a tulajdonos által felszámolásra ítélt gyár ellenőrzésére. A tiltakozók állítása szerint 4,48 millió hrivnya (130 millió forint) elmaradt bérrel tartoznak nekik.

A korábbi 1500-ról 900 főre zsugorodott dolgozói kollektíva végsőkig elszánt, kész a "legkeményebb tiltakozó akciók" végrehajtására is a munkahelyek megőrzése érdekében, írta a hírügynökség. A dolgozók követelései között szerepel a gyár kártérítés nélküli államosítása.

Rovatok