Index Vakbarát Hírportál

Neonáci meneteléssel emlékeznek a drezdai bombázásra

2009. február 13., péntek 15:17

Szélsőjobboldali csoportok gyászmenetként jelentették be a szombatra, Drezdába tervezett menetelésüket, amivel a második világháborúban történt bombázásra áldozataira emlékeznek, egy neonáci parlamenti képviselő szerint bombaholokauszt történt. A szombati megmozdulásra 10 ezer neonácit várnak.

A szászországi tartományi fővárosban szombaton emlékeznek meg a Drezda ellen a szövetségesek - az amerikai, illetve a brit légierő - bombatámadásának 64. évfordulójáról, illetve az áldozatokról, akiknek a száma máig is vitatott. Miközben egy hivatalos drezdai történészbizottság 25 ezer áldozatról beszél, más történészek 100 ezret meghaladó számot említenek.

Egy helyi, a Német Nemzeti-demokrata Párthoz (NPD) tartozó neonáci parlamenti képviselő ugyanakkor a közelmúltban azzal állt elő, hogy a támadás több mint 250 ezer halálos áldozatot követelt, és bombaholokausztnak nevezte azt.

Különböző szélsőjobboldali szervezetek ennek alátámasztására, illetve az áldozatokkal való szolidaritás kinyilvánítására hirdették meg a gyászmenetként bejelentett szombati tiltakozó megmozdulást, amelyre szerte az országból neonáci csoportosulásokat várnak.

A városi hatóságok az előzetes információk alapján attól tartanak, hogy a szélsőjobboldali tüntetők száma megközelítheti a 10 ezret, amelyhez hasonló nagy neonáci megmozdulás az elmúlt években sem Németországban, sem Európában nem volt. Ennek megfelelően a rendőrség is több ezer főt helyezett készültségbe.

A szombatra tervezett szélsőjobboldali tüntetés szinte az egész országot felkavarta. A parlamenti pártok, az egyházak, valamint különböző társadalmi szervezetek ellentüntetésre, és az évforduló kapcsán békés elmélkedésre szólítottak fel. Az estére tervezett megmozdulásra jelezte részvételét többek között Richard von Weizsacker volt államfő, Charlotte Knobloch, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke és Franz Müntefering szociáldemokrata pártelnök.

A város konzervatív polgármestere a Közösen emlékezni és megbékélve élni jelszó jegyében csendes megemlékezésre szólított fel. A szombat esti hivatalos rendezvényen egyébként Wladyslaw Bartoszezwski volt lengyel külügyminiszter mond beszédet.

1945. február 13-ról 14-re virradó éjszaka, illetve 14-én a szövetségesek három hullámban végrehajtott légitámadása romba döntötte Drezdát, amit Németország egyik legszebb városának tartottak. A 772 brit és 311 amerikai repülőgép összesen több mint hétezer tonna bombát dobott a városra, amelynek belső, csaknem 12 négyzetkilométernyi területe teljesen elpusztult, további 3 négyzetkilométer erősen károsodott, csaknem 25 ezer otthon semmisült meg. Mivel a támadás idején a városban nagyszámú menekült is tartózkodott, a halottak számát nem tudták pontosan megállapítani. Az áldozatok becsült száma 25 ezer és 135 ezer között van.

Rovatok