Index Vakbarát Hírportál

Drámaian romlott a helyzet Afganisztánban

2009. február 17., kedd 12:54 | aznap frissítve

A Wikileaks-en kiszivárgott NATO jelentés szerint 2008-ban nem alakult kedvezően a helyzet az afganisztáni háborúban a szövetséges erők számára. Nőtt a civili áldozatotok és a kabuli központi kormány ellen elkövetett támadások száma, a Karzai vezetés által ellenőrzött területeken kívül csak minden második lakos jut hozzá alapvető egészségügyi ellátáshoz.

Hétfőn megjelent egy belső használatra szánt januári NATO jelentés az afganisztáni háború 2008-as alakulásáról a Wikileaks kiszivárogtatási portálon. A 12 oldalas jelentés alapján a harcokban elhunyt civil áldozatok száma 2008-ban csaknem másfélszeresére nőtt, miközben a gyilkosságok és emberrablások száma is hasonló mértékben emelkedett.

Az országban állomásozó koalíciós erők veszteségei 35 százalékkal nőttek, míg a Hamid Karzai Kabulban található központi kormánya ellen elkövetett támadások száma megduplázódott. A jelentés készítői által megkérdezett afgánok szerint a Karzai kormány befolyása némileg csökkent a nyár folyamán.

A lázadók a korábbi évekhez hasonlóan a nyári hónapokban voltak a legaktívabbak, összességében 33 százalékkal több támadást követtek el, mint 2007-ben. Az öngyilkos merényletek száma ugyanakkor kis mértékben csökkent 2008 folyamán.

A jelentés arra is rámutat, hogy az afgán hadsereg egyre több akcióban vállalt fontos szerepet, fejlesztették például a légi csapatszállítást. A hadsereggel szemben az elmúlt két évben komoly veszteségeket szenvedett viszont az afgán rendőrség, amelyikbe emiatt folyamatosan új jelentkezőket toboroznak.

A kormány által ellenőrzött Kabulban még a lakosság háromnegyede jut hozzá alapvető egészségügyi ellátáshoz - ami sokak számára ugyanakkor csak a legfontosabb védőoltásokat takarja -, az ország többi részén azonban csak minden második afgánnak van erre lehetősége. Hasonló arányban juthatnak el iskolába a gyerekek az ország egyes részein.

Az előző héten egy BBC/ABC felmérés már kimutatta, hogy a megkérdezett afgánok a jövőben nem túl sok jóra számítanak. Az előző évekkel szemben az optimisták száma alig haladta meg azokét, akik szerint az ország inkább rossz irányba halad. Az afgánok a négy éve rendszeresen elkészített felmérés szerint leginkább 2005-ben bizakodtak, akkor a lakosság több mint háromnegyede úgy gondolta, hogy az ország jó irányban halad, míg 2009-ben már csak 48 százalékuk ítélte meg kedvezően a helyzetet.

A négy évvel korábbihoz képest már Hamid Karzai munkáját sem ítélik meg olyan kedvezően, 83 százalékról 2008-ban már 63-ra, míg 2009 elején 52 százalékra esett vissza az őt pozitívan megítélők aránya. Még mindig a lakosság kétharmada támogatja az amerikai és szövetséges erők jelenlétét az országban, a korábbi években ugyanakkor még a lakosság négyötöde tett ugyanígy.

Rovatok