Index Vakbarát Hírportál

Felmentették a Politkovszkaja-ügy vádlottjait

2009. február 19., csütörtök 16:25

Felmentette egy orosz katonai bíróság az összes vádlottat Anna Politkovszkaja meggyilkolásának ügyében. A három hónappal ezelőtt kezdődött tárgyaláson négy férfi ült a vádlottak padján.

Felmentették Dzabrail és Ibragim Mahmudovot. A csecsen testvérpárt azzal vádolta az ügyészség, hogy ők vitték a gyilkost a helyszínre autójukkal 2006. október 7-én. A harmadik felmentett férfi egy volt rendőr, Szergej Kadzikurbanov, akit azzal vádoltak, hogy a logisztikai hátteret biztosított a gyilkosnak. Pavel Rjaguzovot sem találta bűnösnek a bíróság. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat volt ügynökét hivatali visszaéléssel, valamint azzal vádolták, hogy ő adta ki Politkovszkaja lakcímét az újságírónő gyilkosának.

"Nem találták meg azt az embert, aki megrendelte a gyilkosságot, nem találták meg a szervezőt, és nem találták meg a gyilkost sem" - mondta a felmentő ítéletek után Politkovszkaja családjánal ügyvédje, Karinna Moszkalenko. Anna Politkovszkaja családtagjai és jogvédők hevesen bírálták a felmentő ítéleteket, és az egész tárgyalást.

A vádlottak családtagjai ellenben üdvrivalgásban törtek ki a felmentő ítéletek hallatán.

Murad Musszajev, a vádlottak védője szerint a bíróság döntőnek találta azt, hogy a gyanúsítottak DNS-ét nem azonosították a gyilkosság helyinén talált fegyveren, és az ügyészség nem tudta bizonyítani több telefonbeszélgetés kapcsán, hogy védenceinek közük van a gyilkossághoz. Musszajev szerint a Legfelső Bíróság aligha fogja megváltoztatni az ítéleteket, de készen állnak egy újabb tárgyalásra.

Anna Politkovszkaját 2006. október 7-én gyilkolták meg moszkvai lakása előtt. Az újságírónő Vlagyimir Putyin akkori orosz elnök kritikusaként és a csecsen háború szakértőjeként szerzett magának hírnevet. A Novaja Gazeta című kétheti lapban rendszeresen jelentek meg írásai azzal kapcsolatban, hogy a Csecsenföldön állomásozó orosz csapatok hogyan tiporják el az emberi jogokat

Rovatok