Index Vakbarát Hírportál

Senkit sem találtak bűnösnek Anna Politkovszkaja meggyilkolásában

2009. február 20., péntek 12:08 | aznap frissítve

Az ügyészség totális vereségeként értékeli az orosz sajtó az Anna Politkovszkaja újságíró megölésével vádlottak csütörtöki felmentését. Az ellenzéki Novaja Gazeta, Politkovszkaja egykori lapja szerint a nyomozást akadályozták, de ez a rendszerből fakad.

Felmentette az Anna Politkovszkaja újságíró meggyilkolásában való részességgel vádolt személyeket pénteken a moszkvai körzeti katonai bíróság az esküdtszék előző napi felmentő döntése alapján. A bíró megállapította, hogy a bíróság nem vizsgálta Politkovszkaja családjának az okozott erkölcsi kár fejében támasztott tízmillió rubeles követelését, és elutasította Eduard Panyikarov két vádlottal szembeni egy-egy millió rubeles követelését is.

A bíróság elismerte Szergej Hadzsikurbanov, valamint Ibrahim és Dzsabrailov Mahmudov felmentett vádlottak jogát a rehabilitációra. Az ítélet ellen 10 napon belül fellebbezni lehet a legfelső bíróság katonai tanácsánál. Az ügy aktáit és tárgyi bizonyítékait elküldik a legfőbb ügyészség mellett működő nyomozati bizottság vezetőjének újabb nyomozás céljából.

Anna Politkovszkaját 2006. október 7-én lőtték le Moszkvában. Az újságírónő a Novaja Gazeta című ellenzéki lap munkatársaként a csecsenföldi háború során elkövetett jogsértésekről és más témákról írt oknyomozó cikkeivel szerzett nevet.

Az ítélet az orosz sajtó szerint a rendőrség és az ügyészség teljes vereségét jelenti. Valamennyi lap közli Politkovszkaja családjának és újságjának, a Novaja Gazetának azon véleményét, hogy a vádlottaknak igenis közük volt a gyilkossághoz.

A Novaja Gazeta szerint a nyomozók munkáját akadályozták. Amint kiderült, hogy a gyilkosságba belekeveredtek számos rendvédelmi szerv és különleges szolgálat titkos ügynökei, a rendszer hatalmas pajzzsal védte meg magát, és "segített a gyilkos lövések leadásával gyanúsított Rusztam Mahmudovnak elrejtőzni. Máskülönben hogyan vehetett volna részt egy körözött bűnöző más néven különleges hadműveletekben a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tisztjével, és hogyan kaphatott volna útlevelet egy harmadik néven".

A lap szerint az ügy eltussolása nem köthető konkrét személyekhez, "a rendszer ilyen". A Novaja Gazetával ellentétben a sajtó többnyire a nyomozó hatóságot és az ügyészséget hibáztatja. A Komszomolszkaja Pravda Szégyenletes kiütés című kommentárjában azt írta: az ügyészség úgy viselkedett a perben, mint egy bokszoló, aki csak akkor lép ringbe, ha számíthat rá, hogy a bíró mindenképpen őt hirdeti ki győztesnek. Az újságíró-gyilkosságok ügyei kirakatperek olyan értelemben, hogy az állam, érezve a nemzetközi figyelmet, igyekszik példás nyomozást és átlátható bírósági eljárást biztosítani, de a "szervek" minden ilyen kísérletet elfojtanak.

Rovatok