Index Vakbarát Hírportál

A brit szélsőjobb EP-megjelenésétől tartanak

2009. február 21., szombat 15:06

A héten már megnyert egy helyhatósági választást a többbek által fagyűlölő politikával vádolt Brit Nemzeti Párt. Azóta a kormányzó Munkáspártban már attól tartanak, hogy a júniusi választások után akár többen is bejuthatnak az Európai Parlamentbe.

Megszerezheti első európai parlamenti mandátumait a brit szélsőjobb legnagyobb politikai ereje, a Brit Nemzeti Párt (BNP), figyelmeztették munkatársai Gordon Brown miniszterelnököt a The Independent című liberális brit napilap forrásai szerint.

Ketten is az EP-be juthatnak

"A kormányzó Munkáspárt vezetésében attól tartanak, hogy a brit baloldal és a konzervatívok által egyaránt fajgyűlölő politikával vádolt BNP a júniusi EP-választások után akár két képviselőt is Brüsszelbe küldhet. A Labour magas rangú illetékesei szerint a kormánypárt kampánya túl nehézkesen indul, és a felkészületlenség miatt a BNP még a munkáspárti táborból is elhódíthat kiábrándult választókat" - írta a tekintélyes brit lap.

A Brit Nemzeti Párt épp a héten ünnepelhetett egy váratlan győzelmet: a jómódú délkelet-angliai Kent grófság Swanley nevű kisvárosának időközi helyhatósági választásán nyert el egy lemondás miatt megüresedett tanácsnoki helyet, amelyet korábban munkáspárti képviselő töltött be.

Tavaly értek el áttörést

A BNP a brit parlamentben nincs jelen, de több évtizedes fennállásának eddigi legnagyobb áttöréseként egy képviselőt be tudott juttatni a londoni városháza 25 tagú választott testületébe a tavaly májusban megtartott - a Munkáspárt súlyos vereségét hozó - angol-walesi és londoni helyhatósági választásokon. Képviselője, Richard Barnbrook a londoni voksok 5,3 százalékát kapta.

A BNP londoni tanácsnokával mind a baloldal, mind a konzervatívok képviselői azonnal hivatalosan megtagadták az együttműködést. Nick Griffint, a BNP elnökét - aki többször megfordult Budapesten is, legutóbb a Jobbik tavaly október 23-ai gyűlésén - három éve bíróság elé idézték faji erőszakra uszítás gyanújával, az eljáró leedsi koronabíróság esküdtszéke azonban felmentette a vádak alól.

Rendőrök is beélptek a BNP-be

Tavaly novemberben máig tisztázatlan módon került fel az internetre a BNP teljes tagnyilvántartása, a 12 ezer párttag szinte minden személyes adatával. A tagnévsorban, amit Griffin annak idején hitelesnek ismert el, lelkészek, orvosok, tanárok, ismert tudósok, katonák, rendőrtisztek nevei is szerepeltek. Ez különösen az érintett rendőröket hozta kínos helyzetbe, a brit kormány ugyanis 2004-ben megtiltotta, hogy a rendfenntartó erők tagjai belépjenek a Brit Nemzeti Pártba.

Rovatok