Index Vakbarát Hírportál

Obama fokozza a pakisztáni célpontok elleni támadásokat

2009. február 22., vasárnap 17:53 | aznap frissítve

Barack Obama elnökválasztási kampányában többször is hangoztatta, hogy Pakisztán beleegyezése nélkül is rakétatámadásokat intéz az al-Kaida pakisztáni táborai ellen. A Washington Post értesülései szerint egy hónappal beiktatása után már ki is szélesítette a CIA titkos háborúját.

Barack Obama amerikai elnök kiterjesztette a terroristagyanús csoportok elleni rakétatámadásokat Pakisztán területén, írta a Washington Post. Az elmúlt egy hétben két amerikai rakétatámadás érte Bajtulla Meszúd lázadó vezető kiképző táborait. A CIA pilóta nélküli repülőgépekkel végrehajtott akciói azt jelzik, hogy az Obama-kormány folytatja, és bizonyos esetekben még fokozza is a Bush-adminisztráció politikáját, az Egyesült Államok kémszervezetein keresztül titkos háborút folytat a terroristagyanús elemek ellen Pakisztánban.

A Bush-kormány gyakran intézett támadásokat az al-Kaida fegyveres csoportjai és a tálib erők ellen, amelyek határon átnyúló akciókat hajtottak végre Afganisztánba. Bush azonban soha nem támadta Meszúdot és követőit, mivel azok nem hajtottak végre közvetlen támadást amerikai csapatok ellen.

Amerikai és pakisztáni tisztviselők szerint Meszúd - aki 2007-ben a pakisztáni tálibok parancsnokának nevezte magát, és több öngyilkos támadásért felelős - volt az, aki megszervezte Benazir Bhutto pakisztáni ellenzéki vezető meggyilkolását 2007-ben. Meszúd a legutóbbi amerikai rakétatámadásokban nem halt meg.

Az amerikai támadások néhány nappal azután történtek, hogy Iszlámábádban járt Richard Holbrooke, az Obama-kormány afganisztáni és pakisztáni különmegbízottja. Sem Holbrooke, sem a Fehér Ház nem kommentálta a pakisztáni akciókat, mint ahogy a CIA sem fűzött megjegyzést hozzá.

Rovatok