Index Vakbarát Hírportál

Kémrepülőket vethetnek be a brit rendőrök

2009. február 24., kedd 16:11

A brit belügyminisztérium szerint a jövőben sikeresen használhatnának a háborúkban használtakhoz hasonló kis robotrepülőket a bűnüldözésben. Egyelőre csak terv szintjén létezik az ötlet, de már megbeszéléseket kezdeményeztek a polgári repülésügyi hatósággal.

Idővel az Irakban és Afganisztánban használtakhoz hasonló miniatűr robotrepülőket vethetnek a brit rendőrök, írja a Telegraph. A brit belügyminisztérium szerint a távirányítással működő kémrepülők segítségével sok esetben a rendőrök biztonságának kockáztatása nélkül gyűjthetnének bizonyítékokat és kutathatnák fel a bűnözőket.

A kis repülőre kamerákat és hőérzékelő berendezés is felszerelhető. A további előnyök közé tartozik, hogy sokkal halkabbak a hagyományos rendőrhelikoptereknél, amelyeknél ráadásul lényegesen kevesebb üzemanyagot fogyasztanak.

Ugyanakkor használatuk a Telegraph szerint komoly felháborodást kelthet a magánszféráját féltő lakosságban. Egyelőre a robotrepülők biztonságos bevetésére nézve is kétségek merültek fel, mivel a különböző háborúkban több bevetett repülő is lezuhant.

A belügyminisztérium jövőre vonatkozó stratégiájában írt arról, hogy a jövőben a bűnüldözés nagyon hasznos elemét alkothatják Nagy-Britanniában a kis robotrepülők. "Meg kell vizsgálnunk, hogyan lehetne alkalmazni ezeket" - olvasható a tervek között. A robotrepülők esetleges bevezetéséről a kormány már a Polgári Repülésügyi Hatósággal is kezdeményeztek megbeszéléseket.

A Daily Mail emellett úgy értesült, hogy hamarosan a James Bond kémkütyűire hasonlító kémkamerával szerelhetik fel a brit terrrorelhárítókat és katonákat. A lap szerint az éjszakai bevetéseknél is jól alkalmazható kis golyót az előző hónapban már sikeresen használták izraeli katonák Gázában.

Rovatok