Index Vakbarát Hírportál

Sarkozy bélyeggyűjtéssel nyugtatja magát

2009. február 24., kedd 16:23 | aznap frissítve

A korábban hiperaktivitásáról ismert Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök meglehetősen visszafogott hobbinak szenteli estéit az elmúlt időben: bélyeggyűjteményét csinosítgatja. Sarkozy új hobbijához II. Erzsébettől, és Arnold Schwarzeneggertől is kapott már különböző exkluzív kiadásokat.

Többek között bélyeggyűjtés segítségével vett vissza korábbi hiperaktív életviteléből Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök, derül ki a Telegraph cikkéből. A brit lap szerint az 54 éves államfő a legfontosabb támogatója a köztársasági elnöki rezidenciáról elnevezett Elysée-i Bélyeggyűjtő Klubnak, amelynek létezésére a francia Gala magazin hívta fel a figyelmet.

Az egyszerű bélyeggyűjtőkhöz képest azonban Sarkozynek óriási előnye van. A brit postahivatal által 2004-ben kiadott emléksorozatot például magától II. Erzsébettől kapta, amikor 2008-ben a Windsor-kastélyban meglátogatta a brit uralkodót, de gyűjteményéhez többek között Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó is hozzájárult néhány száz bélyeggel.

"Sarkozy gyűjteménye lassan a leglenyűgözőbb lesz a világon, mivel olyan sok nemzetközi vezetővel van kapcsolatban" - mondta a klub egyik tagja. "Francia elnöknek lenni tökéletes állás egy megrögzött bélyeggyűjtőnek."

Sarkozy új hobbijának állítólag felesége, Carla Bruni is kifejezetten örül, hiszen a Telegraph szerint a francia köztársasági elnök korábban többször is éjszakába nyúló karaoke partik után tért nyugovóra. A lap szerint Bruni láthatóan jó hatással volt Sarkozyre, akit például arra is sikerült rávennie, hogy szokjon le a csokoládéról.

A Telegraph arról is közölt egy rövid listát, hogy mivel töltötték a múltban szabadidejüket a fontosabb országok vezetői, amikor éppen nem a kormányzással voltak elfoglalva. Eszerint Franklin D. Roosevelt kitömött madarakat gyűjtött, Benito Mussolini zongorázott, míg Joszif Sztálin bolondult a musicalekért. A maiak Sarkozyvel szemben inkább a mozgásra helyezik a hangsúlyt: Vlagyimir Putyin orosz elnök dzsúdózik, Barack Obama amerikai elnök pedig a kosárlabdát preferálja.

Rovatok