Index Vakbarát Hírportál

54 millió amerikai maradhat biztosítás nélkül

2009. február 26., csütörtök 11:13 | aznap frissítve

Azonnali reformokat sürget az egészségügyben a Kongresszusi Költségvetési Iroda igazgatója, csökkentené a kiadásokat és kiterjesztené a biztosítási rendszert.

Csaknem tízmillió fővel emelkedhet a következő tíz évben, és elérheti az 54 milliót az egészségbiztosítás nélküli polgárok száma az Egyesült Államokban, ha a kormányzat nem fog hozzá azonnal a reformokhoz, figyelmeztetett a törvényhozás vezető költségvetési elemzője.

Douglas Elmendorf, a Kongresszusi Költségvetési Iroda (CBO) igazgatója a szenátus pénzügyi bizottsága előtt kifejtette, hogy vissza kell fogni az egekbe szökő egészségügyi kiadásokat, és ki kell terjeszteni a biztosítási rendszert.

"A biztosítottak körének bővítésében néhány év alatt nagy eredményt lehet elérni, a rendszer hatékonyságának növelése azonban sokkal lassabb, akár évtizedekig tartó folyamat" - mondta Elmendorf.

A szakértő szerint az egészségügyi kiadások főként a technológiai fejlődés, az új gyógymódok és orvosságok miatt növekednek, de a pazarlás is jelentős. "Számos elemzés bizonyítja, hogy a ráfordítások tekintélyes részének egyáltalán nincs hatása a népesség egészségügyi állapotára" - hangoztatta Elmendorf.

A költségek lefaragása mellett ugyanakkor a rendszer kiterjesztése is sürgető feladat, és ha a vezetés nem lát hozzá haladéktalanul, akkor a 65 éven aluliak körében a jelenlegi bő 45 millióról 2019-re 54 millió főre ugrik az egészségbiztosítással nem rendelkezők száma, mondta a CBO igazgatója a szenátusi meghallgatáson.

Rovatok