Index Vakbarát Hírportál

A Hamász és a Fatah is egységkormányt alakítana

2009. február 26., csütörtök 20:45

Az egyiptomi hírszerzés vezetője közvetített a palesztin szervezetek tárgyalásán, ahol megállapodtak az egységkormány megalakításában. Első lépésben öt bizottság előkészítő munkákat végez, ezután március végén megalakulhat a kormány.

A különböző palesztin frakciók megállapodtak csütörtökön abban, hogy kísérletet tesznek az egységkormány létrehozására, közölték palesztin források.

A megállapodást 12 palesztin szervezet, köztük a Fatah és a Hamász megbékélési értekezletén fogadták el a Kairó melletti Heliopoliszban, a tárgyalásokon az egyiptomi hírszerzés főnöke közvetített. A Palesztinai Felszabadítási Front főtitkára nagyon pozitívnak minősítette a tanácskozás légkörét, mivel a részvevők "egyetértetek abban, hogy félre kell tenni az ellentéteket, és frontot kell alkotni a kihívásokkal szemben".

A kormányalakításra és bizonyos stratégiai feladatok előkészítésére öt bizottságot hoznak létre, ezek március 10-én kezdik meg munkájukat Kairóban. Döntés született arról is, hogy a munkába az összes palesztin csoportot bevonják. A cél, hogy március végéig megalakuljon az egységkormány, mondta az Iszlám Dzsihád egyik vezetője.

Az egyik bizottság a kormányalakítással, egy másik a következő általános választásokkal, egy harmadik a Palesztínai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) szerkezetének átalakításával, a maradék kettő pedig a ciszjordániai és gázai fegyveres erőkkel, illetve a palesztin megbékéléshez kötődő egyéb kérdésekkel foglalkozik. Munkájuk az összes téma feldolgozásával ér véget.

Rovatok