Index Vakbarát Hírportál

Egy ex-KGB-s szerint két év múlva hat részre szakad az USA

2009. március 5., csütörtök 10:04 | aznap frissítve

Barack Obama még az idén statáriumot hirdet, jövőre beüt a krach, 2011-re pedig hat részre szakad az Egyesült Államok, jósolja egy Kreml-közeli orosz kutató. A volt KGB-s Igor Panarin szerint Oroszország nincs veszélyben, sőt, Moszkva lehet az új világ ura.

Egy éven belül összeomlik az Egyesült Államok, 2011-ben pedig hat részre szakad, jósolta Igor Panarin, az orosz űrügynökség volt szóvivője, a KGB egykori elemzője. Jóslata szerint Barack Obama amerikai elnök még az idén statáriumot fog hirdetni országában, jelentette az AP.

"Igen nagy a valószínűsége annak, hogy az Egyesült Államok 2010-ben összeomlik" - mondta Panarin kedden a moszkvai diplomáciai akadémián tartott előadásában. Az előadásra az orosz külügyminisztérium szándékosan meghívta a nyugati hírügynökségek tudósítóit, írja az AP. A hírügynökség szerint Panarin előadása jól illeszkedik a Kreml utóbbi években kialakított, az Egyesült Államokat meglehetősen rossz fényben feltüntető nézeteivel.

Panarin adatokkal és részletekkel nem támasztotta alá elemzését, jellemzően újságcikkekre és egyéb, nyilvános forrásokra hivatkozott. Arra külön felhívta a figyelmet, hogy ő személy szerint az elmúlt tíz évben folyamatosan az Egyesült Államok bukását jósolja.

Az USA jövője Paranyin szerint

Az elmúlt hónapok eseményei, a gazdasági válság és egyéb "társadalmi és kulturális jelenségek" azonban még specifikusabbá tették jóslatát, melyhez immár konkrét időpontot is csatolhat. Véleménye szerint az USA két éven belül hat részre szakad, Alaszka pedig újra orosz fennhatóság alá kerül. "Nemrég jártam ott, a dolgok messze vannak a jótól" - állította.

Panarin állítja, hogy nem kívánja az Egyesült Államok bukását, de Oroszország és Kína megerősödve dog kikerülni a gazdasági válságból, és ha együtt működnek, akár egy, a dollárt leváltó nemzetközi valutát is megteremthetnek.

Az AP tudósítása szerint Panarin Oroszországgal szemben sokkal megengedőbb. Bár az országot nagyon súlyosan érinti a világválság, demográfiailag pedig katasztrofális a helyzet - az orosz lakosság száma rohamosan csökken, a társadalom gyors ütemben öregedik -, Panarin egy legyintéssel intézte el a problémát. "Oroszország összeomlása nem következik be".

Pedig Alekszej Malasenko, a moszkvai Carnegie központ rezidens kutatója szerint Oroszország valójában a dezintegráció határán ál. "Azt pedig egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy az Egyesült Államok valaha szétessen" - mondta a Daily Telegraphnak.

Az orosz küklügyminisztérium egyelőre nem válaszolt a Telegraph megkeresésére. A lap azt firtatta, hogy Panarin nézetei mennyiben tekinthetők hivatalos álláspontnak, de csak azt a választ kapták, hogy lesznek szívesek kérdésüket írásban feltenni.

Rovatok