Index Vakbarát Hírportál

Kilencszáz gyerekkatonát mentettek meg

2009. március 5., csütörtök 12:36

Az ENSZ kongói missziója kilencszáz gyermekkatonát mentett meg a fegyveres lázadó csoportoktól februárban. A hét-tizenhét év közötti gyerekeket hamarosan visszaküldik a családjukhoz.

Majdnem kilencszáz gyermekkatonát sikerült megmenteni az elmúlt hónapban a fegyveres lázadó csoportoktól a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén - jelentette be az ENSZ.

A világszervezet kongói missziója (MONUC) közölte, hogy összesen 880 gyermeket, köztük 41 lányt menekítettek ki január 30. és március 2. között a térségből. A gyerekeket korábban fegyveres harcra kényszerítették a milíciák az Észak-Kivu tartományban. "Minden gyereket civil szervezeteknél helyeztünk el, ahol gondjukat viselik, amíg vissza nem küldjük őket a családjukhoz" - áll a MONUC közleményében.

Az ENSZ-misszió a kormányhoz hű Mai-Mai elnevezésű törzsi milíciák felügyelete alól hozta el a gyerekeket. A harcoktól sújtott Észak-Kivu tartományban működő, és a kormánycsapatokat támogató Mai-Mai januárban fegyvernyugvást hirdetett a térségben, miután elfogták a lázadó tuszik vezetőjét, Laurent Nkundát. Nkunda 2008. augusztus óta folytatott hadjáratot a Kongói Demokratikus Köztársaság északi részén a kormánycsapatok ellen.

Az ENSZ becslése szerint még 1500, hét és tizenhét éves kor közötti gyerekkatona lehet a fegyveres csoportok soraiban. Az elengedett katonák és családjaik újraegyesítése a világszervezet szerint nehéz, fájdalmas és hosszadalmas folyamat lesz. A hadviselőkre vonatkozó genfi konvenciók tiltják, hogy 15 évnél fiatalabbakat bírjanak fegyveres harcra.

Rovatok