Index Vakbarát Hírportál

Albánok szerveit adták el a szerbek Oroszországba

2009. március 9., hétfő 16:31

Ismét téma a koszovói háború idején megölt albánok szerveinek kereskedelme, hétfőn a koszovói albán sajtó írt újabb részletekről. A lapok szerint a tíz évvel ezelőtti háború idején sok orosz orvos volt Macedóniában, a szervkereskedelemről szóló vizsgálat pedig sokakat nyugtalanít.

Elrabolt koszovói albánok szerveit távolították el és adták el Oroszországba a szerbek, jelent meg hétfőn a koszovói albán sajtóban.

„Erős a gyanú, hogy 1998-1999-ben, a koszovói háború idején a szerbek megölt albánok szerveivel kereskedtek Makedónián keresztül" - írta például a Kosovo Sot című újság.

A Szkopjéban megjelenő, Lajm című albán lap arról számolt be, hogy a szerbek Macedónián és Bulgárián keresztül értékesítették az emberi szerveket. Azt is hozzátette, hogy a tíz évvel ezelőtti háború idején "sok orosz orvos jelenlétét észlelték Macedóniában".

Bruno Vekaricnak, a háborús bűnösök üldözésére létrehozott szerb különleges ügyészség szóvivőjének értékelése szerint az albán állítások politikai reakciót jelentenek az eltűnt szerbek szerveinek kereskedése ügyében indított vizsgálatokra, szerinte ugyanis a szerb ügyészség és a nemzetközi közösség nyomozása sokakat nyugtalanít.

A délszláv háborúk bűnöseit üldöző hágai Nemzetközi Törvényszék már évekkel ezelőtt vizsgálatot kezdett, mert olyan információk birtokába jutott, amelyek szerint a koszovói albánok sok szerbet elraboltak, Észak-Albániába vittek, ahol létfontosságú szerveiket kioperálták, hogy értékesíthessék őket a nemzetközi szervkereskedelmi piacon, majd végeztek velük.

A Carla Del Ponte főügyész elrendelte vizsgálat részeként kerültek is elő nyomok, megtalálták a titkos operációknak állítólag otthont adó, Sárga Ház néven emlegetett épületet is, de a bizonyítékok nem voltak elegendőek a perindításhoz. A nyomozás azonban még mindig tart, részt vesz benne Dick Marty, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének megbízottja is, aki március végén utazik Belgrádba, hogy tárgyaljon az ottani illetékesekkel.

A nemzetközi vöröskereszt 1900 olyan eltűnt koszovóit tart nyilván, akiről máig nem tudni, mi lett a sorsuk, többségük albán.

Rovatok