Index Vakbarát Hírportál

Kekeckedtek Sólyommal a román határőrök

2009. március 14., szombat 10:20 | aznap frissítve

A köztársasági elnököt és kíséretét a protokollt felrúgva normál személyforgalomként, egyenkénti útlevélkezeléssel léptették be Romániába.

Sólyom László köztársasági elnök szombat reggel Borsnál gépkocsival átlépte a román-magyar határt, útban a székelyföldi Nyergestető felé, ahol délután részt vesz egy kopjafaavatáson.

A román oldalon a szokásos gyorsított átléptetés ezúttal elmaradt: a procedúra csaknem negyed órán át tartott, a román határrendészek a konvoj minden gépkocsiját külön-külön ellenőrizték, beleértve az elnöki autót is. A magánlátogatásra utazó Sólyom László köztársasági elnök és kísérete minden tagjától egyenként kérték el az úti okmányokat ellenőrzésre.

Az Index úgy értesült, hogy a delegáció tagjainak előre összegyűjtött útleveleit normális esetben a rövid technikai pihenő ideje alatt, egyben vizsgálják át. Most viszont mindenkinek magánál kellett tartani az okmányát, aminek az volt a félreérthetetlen üzenete, hogy Románia hangsúlyozottan magánútként tekint Sólyom látogatására.

Az államfő eredetileg vasárnap utazott volna Erdélybe, hogy Nyergestetőn részt vegyen egy kopjafaavatáson, majd Csíkszeredában az ottani március 15-i ünnepségen. Gépe Marosvásárhelyen szállt volna le, onnan utazott volna tovább az említett helyszínekre. A román légügyi hatóságok azonban visszavonták a köztársasági elnök gépének leszállási engedélyét. Előzőleg a román külügyminisztérium szóbeli jegyzékben fejezte ki aggályát az államfő március 15-re tervezett székelyföldi látogatása miatt.

Emiatt Sólyom László nyergestetői programját szombatra tette át, gépkocsival utazik az ünnepség helyszínére, majd még szombaton elindul vissza Budapestre.

Rovatok