Index Vakbarát Hírportál

Boszorkányüldözésbe fogott Gambia elnöke

2009. március 18., szerda 14:10

Több mint ezer falusit kényszerítettek hallucinogén kúrára boszorkányság vádjával Gambiában. A hajszát az elnök rendelhette el, aki pedig korábban maga is boszorkánykodott. A vajákosok előtt a homoszexuálisokat fenyegette lefejezéssel.

A kormány aktív támogatásával, az ország elnökének biztatására kezdtek boszorkányüldözésbe Gambiában, jelentették emberi jogi aktivisták. Az Amnesty International jelentése szerint több mint ezer falusit hurcoltak el a néhány napja tartó boszorkányüldözés alatt.

Az AI jelentése szerint a hajszát Yahya Jammeh elnök kezdeményezte, mert a boszorkányságnak tudta be egyik nagynénje minapi halálát.

A falusiakat táborokba viszik, ahol önjelölt ördögűzők hallucinogén növényi főzetek elfogyasztására kényszerítik őket. A több napos "gyógykezelés" után - amelynek során a drogok hatása alatt álló emberek zavaros dolgokat motyognak - az elhurcoltakat visszaküldik falujukba.

Az AI egyik munkatársa az AFP-nek elmondta, hogy úgy tűnik, a kuruzslókat rendőrök és titkosszolgálati emberek kísérik, és azt állítják, hogy egyenesen Jammeh elnök küldte őket. Az ördögűzők látszólag vaktában szedik össze az embereket.

Egy áldozat, aki három napig volt a kuruzslók fogságában, elmondta, hogy a kezelés hatására legtöbben hallucinálni kezdtek, majd becsináltak. Az Amnesty International szerint sok falusi városokba, sőt a szomszédos Szenegálba menekül a boszorkányüldözések elől.

A Gambiát 1994 óta vezető Jammeh elnök önmagát is vajákosnak tartja. 2007-ben nagy feltűnést keltett azzal a bejelentésével, hogy gyógynövények és Korán-versek segítségével napok alatt képes meggyógyítani AIDS-betegeket. Mielőtt a boszorkányoknak üzent volna hadat, a homoszexuálisokat fenyegette meg azzal, hogy lefejezi őket, ha nem távoznak az országból.

Rendőrségi források szerint már több mint 200 embert tartóztattak le az országban csak azért, mert bírálni merészelték ezt a szokatlan boszorkányüldözést.

Rovatok