Index Vakbarát Hírportál

Egy riport miatt bukhat a cseh kormány

2009. március 18., szerda 15:46

Állami pénzt lopott az az ellenzéki honatya, akin a meggyengült cseh kormánykoalíció sorsa múlhat. Ám nem a kabinetet kívülről támogató képviselő ügye miatt borulhat a kormány, hanem azért, mert a miniszterelnök főtanácsadója korrumpálni akarta a közszolgálati tévé munkatársát, hogy tüntesse el a visszás ügyről szóló anyagot. Az újságíró nem tette, és a vesztegetési kísérletet is felvette.

Kormányválság szélére sodródott Csehország, miután kiderült, hogy a miniszterelnök megpróbálta megakadályozni egy, a jobbközép koalíciót kedvezőtlen színben feltüntető televíziós riport sugárzását. A hétfőn este mégis adásba került anyag szerint a belső viszályok során meggyengült koalíció sorsa most egy olyan volt ellenzéki képviselőtől függ, aki 11 millió koronás állami támogatással való visszaéléssel gyanúsítható. Mirek Topolánek kormányfő manipulációnak minősítette a riportot, de azt beismerte: legfőbb tanácsadója megpróbálta rávenni a riportert, hogy ne kerüljön adásba az anyag.

Petr Wolf parlamenti képviselő a szociáldemokrata párt listáján szerzett mandátumot. Néhány éve többmilliós állami támogatást kapott egyik üzleti tervére, s egy tanulmány kidolgozására. Tavaly kiderült: a kiadások kimutatásában súlyos hibák vannak, az elszámolt projekt pedig egy weboldalról leemelt anyag. Wolf az ellenzéki pártot tavaly nyáron hagyta el, amikor megtudta, hogy gazdasági ügyletei iránt a rendőrség is érdeklődik. Cseh sajtóértesülések szerint üzletet kötött a koalícióval: támogatni fogja őket, ha kihúzzák a csávából. A zavaros ügyről azonban a közszolgálati televízió tényfeltáró riportot készített. Topolánek tanácsadója pénzt ajánlott a riporternek, ha az anyag nem kerül adásba. A riporter ezt titkon rögzítette, s a televízió levetítette a filmet.

Az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt azonnal támadásba lendült, és sikerült elérnie, hogy az üggyel a képviselőház is foglalkozzon. Azt is elérte, hogy a jövő kedden bizalmi szavazásra kerüljön sor a kormány ellen. Helyi megfigyelők nem zárják ki, hogy ez akár a kormány bukásához is vezethet. A 200 tagú képviselőházban a Topolánek-kormány már 2007 januárjában is csak két, a szociáldemokrata pártot elhagyó képviselő támogatásával szerezte meg a bizalmat. Azóta a helyzet tovább bonyolódott. Mindhárom koalíciós párt nagyon megosztott, s a Zöldek Pártja néhány képviselőt ki is zárt soraiból. A mai helyzet az, hogy Wolf szavazatának megtartása nagyon fontos a koalíció számára.

Az ellenzék (és a cseh médiumok zöme) a demokrácia szabályainak és az alkotmánynak a megsértésével, korrupcióval vádolja a kormányt. Topolánek szerdán ellentámadásba lendült. A képviselőház ülésén kijelentette: bizonyítékokkal rendelkezik arról, hogy a szociáldemokrata ellenzék tavaly februárban megpróbálta manipulálni az államfőválasztást. A bizonyítékokat egy zárt ülésen az alsóház elé terjesztené. A kormányfő azt állította: az értesülés új, amelyet csak most kapott kézhez. Az ellenzék szerint a kormányfő blöfföl, hogy megmentse a kialakult helyzetet.

Rovatok