Index Vakbarát Hírportál

Elmaradtak a lakbérrel, eladták a veséjüket

2009. március 18., szerda 16:52 | aznap frissítve

Kirúgták a munkahelyéről, és elmaradt a lakbérrel, így az egyiptomi férfi úgy döntött, hogy feleségével együtt eladja a veséjét. Egyiptomban a mai napig nem szabályozták a szervkereskedelmet, a gazdag szaúdiak átlagosan 12 ezer eurót fizetnek a nyomornegyedekből származó szervekért.

A kilátástalan szegénység miatt minden ingóságát, majd egy-egy veséjét is eladta egy kairói fiatal házaspár mindkét tagja. A feleségével Mukattam nyomornegyedében élő Abder-Rahmán Abdel-Azíz elveszítette munkáját, majd a lakbérrel is elmaradt. Ezért döntöttek úgy mindketten, hogy eladják egy-egy veséjüket, és a beígért fejenkénti 4000 euróból megoldják anyagi gondjaikat. A pénznek azonban alig a felét kapták meg, az összeget pedig teljes mértékben a műtét utáni komplikációk kezelésére fordították.

A WHO jelentése szerint a szervek befogadói általában külföldiek, többnyire szaúd-arábiaiak. A feketepiacon a szervekért 12.000 euró körüli összeget fizetnek, a többnyire nyomornegyedekből származó adományozók azonban ennek általában csupán tizedét kapják meg.

A WHO jelentése Kínát, Pakisztánt és a Fülöp-szigeteket is elmarasztalta, de ezek az országok azóta már változtattak a szabályokon. Egyiptomban azonban még nincsenek törvényes keretek közé szorítva a transzplantációk. Állítólag hamarosan rendeletet hoznak, amely megszünteti ezt az áldatlan állapotot, és megtiltja a szervek eladását: ha a jogszabály hatályba lép, a bűncselekményért 15 év börtön vagy 140.000 euró pénzbüntetés szabható ki.

Mindenesetre az egyiptomi egészségügyi minisztérium szigorította az ellenőrzéseket. Eddig két kórházat zártak be illegális szervátültetés miatt, az orvosokat, a személyzetet és a közvetítőket pedig letartóztatták.

Rovatok