Index Vakbarát Hírportál

Fico: Szlovákiában is toboroz tagokat a Magyar Gárda

2009. március 24., kedd 20:11 | aznap frissítve

Szlovákiában is toboroz tagokat a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Magyar Gárda, mondta kedden Robert Fico. A szlovák miniszterelnök azt ígérte, hogy felkészülnek, és szükség esetén beavatkoznak a jövőben a tagtoborzásokba.

Robert Fico szlovák miniszterelnök szerint a magyar Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) és a Magyar Gárda Szlovákiában is toboroz magának tagokat. A HVIM-toborzás nemrégiben történt Dunaszerdahelyen és Somorján, mondta kedden a szlovák nemzetbiztonsági tanács rendkívüli ülése után. Hozzátette, hogy a félkatonai Magyar Gárda is toborzott már tagokat szlovák területen.

A CTK beszámolója szerint a szlovák kormányfő úgy tudja, hogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom áprilisban újabb tagtoborzókat akar tartani három szlovákiai városban, köztük Kassán.

Fico szerint a szlovák kormánynak "fel kell készülnie a szélsőségesség ilyenfajta exportjára", s ha szükségessé válik, a rendőrség is fellép. "Ha Magyarországnak problémái vannak, oldja meg azokat, de az nem lehet, hogy valamilyen félőrültek, újfasiszták kezdjenek menetelni itt, a Szlovák Köztársaság területén" - hangsúlyozta. A szlovák miniszterelnök szerint a szélsőségesség erősödött Magyarországon az ország problémás belpolitikai helyzete és gazdasági bajai miatt.

"Teljesen elfogadhatatlannak és megengedhetetlennek tartjuk, hogy magyar szélsőséges erők támogatókat keresnek Szlovákiában. Résen leszünk, s ha szélsőséges megnyilvánulások bukkannak fel, vagy azt tapasztaljuk, hogy a toborzás sérti a szlovák törvényeket, feltétlenül be fogunk avatkozni. Éber figyelemmel követjük a fejleményeket" - mondta Fico.

Belügyminisztere, Robert Kaliňák emlékeztetett, hogy a szlovák rendőrség a hasonló típusú szlovákiai szervezetek legutóbbi, március 14-i nagygyűlését gyorsan feloszlatta. Akkor a Szlovák Testvériség nevű szélsőséges szervezet hirdetett nagygyűlést.

Rovatok