Index Vakbarát Hírportál

Párizs kártalanítja az atomkísérletek áldozatait

2009. március 24., kedd 13:27

A francia kormány kárpótlást fizet azoknak, akik az ország 70-es években végzett atomkísérletei miatt betegedtek meg, jelentette be a francia védelmi miniszter. Először ismerik el hivatalosan is, hogy több tízezren kaptak miattuk sugárfertőzést a Szaharában és Francia-Polinéziában.

A francia kormány 10 millió eurót különít el a Szaharában és Francia-Polinéziában végrehajtott atomkísérletek áldozatainak kárpótlására, közölte Hervé Morin francia védelmi miniszter a Le Figaro című napilapban kedden megjelent interjújában.

Az intézkedés elvileg közel 150 ezer olyan katonát és civilt érinthet, akik az 1960 és 1996 között végrehajtott francia atomrobbantások helyszínén tartózkodtak, s ezért sugárfertőzést kaptak. Az érintettek többsége a védelmi minisztérium vagy pedig a francia atomenergia ügynökség (CEA) alkalmazásában állt, de a környéken élő algériai és polinéz lakosság is érintett lehet.

Mindent alaposan megvizsgálnak

A törvény végrehatásáról szóló rendeletben 18 olyan betegséget sorolnak fel, amelyeket az atomkísérletek miatt kiváltott sugárfertőzés okozhatott, s az érintett földrajzi területeket is nagyon pontosan meg kívánja határozni a védelmi minisztérium.

A kárpótlási kérelmeket egy orvosokból álló, és egy jogi szakember vezetésével működő kilenctagú szakértői bizottság fogja megvizsgálni az ENSZ illetékes szerveinek tudományos kritériumai szerint.

A kártérítést igénylőknek bizonyítaniuk kell, hogy az atomkísérletek időszakában a térségben tartózkodtak, de egy kérelem visszautasítása esetén viszont az államnak kell majd bebizonyítania, hogy a kérelmező betegségét nem az atomkísérletek miatti sugárfertőzés okozta, hangsúlyozta a miniszter.

Először ismerik el hivatalosan

Ez az első alkalom, hogy a francia állam hivatalosan is elismeri, hogy az általa végrehajtott atomkísérletek több tízezer ember megbetegedését okozhatták. A károsultaknak eddig külön-külön kellett a bírósághoz fordulni és bebizonyítani, hogy egészségkárosodásuk összefüggésbe hozható a nukleáris kísérletek radioaktív sugárzásával.

A kártérítések összege a France Info hírrádió értesülése szerint a megbetegedés mértéke és jellege szerint 30 és 70 ezer euró között lesz. A védelmi minisztérium az első kifizetésekre idén már elkülönített 10 millió eurót, és fokozatosan évenként 10 millió euró kifizetését tervezi a károsultaknak.

Franciaország 1960 és 1967 között a Szahara algériai részén, 1966 és 1996 között pedig a Csendes-óceánban, a Francia-Polinéziához tartozó Mururoa és a Fangataufa korallzátonyokon összesen 210 légi, illetve víz alatti atomkísérletet hajtott végre.

Rovatok